DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

1 april , 2005

" Friet-Kotten " in GENT

Filed under: Uncategorized — donviona @ 1:47 pm


Gentse Frituren – Frietkoten
In heel België staat op elke straathoek een frietkot: een aftandse barak waar goudgele frieten worden gebakken en de hongerigen geduldig in een rij aanschuiven.
De frieten eten we liefst al staande voor het kot, en intussen kletsen we een eind weg over voetbal, wereldpolitiek, en de nieuwe gordijnen.
Spijtig genoeg duiken nu ook overal overdekte frituren met zitplaatsen op, maar zolang de kost simpel blijft en er geen broodjes of spaghetti’s op de menukaart staan, noemen we zo’n plek nog altijd een frietkot in plaats van een snackbar.
Frietkoten blijven de goedkoopste optie voor een stevig maal (samen met pittakoten en Turkse pizzeria’s), en ze zitten gelukkig overal in Gent.
De meest geschikte saus voor een ècht Gents pak is niet ketchup, andalouse of tartaar, maar de combinatie van ‘stuuvraasaase mee mayonaise’. Met die beige mengeling zuigen de frieten zich vol tot ze helemaal slap zijn, en klaar voor degustatie met het gekleurde plastieken vorkje.
De bijhorende snacks zijn meestal pareltjes van industriële vleesbereiding. Frikadellen, satés, Bicky Burgers, kroketten, paardenlookworsten en balletjes in tomatensaus behoren tot de klassiekers, maar avonturiers kiezen voor de vuurvreter, de ragoezi, de zigeunerstick of de mammoetviandel.
Naar de ingrediënten van die fijne vleeswaren wordt niet gevraagd. Hier zijn een paar stadsklassiekers om het Belgische goud te gaan proeven.
BIJ FILIP
Groentenmarkt (tegen het Vleeshuis) 9000 Gent
Onvervalst ouderwets frietkot in het stadscentrum, aangebouwd tegen het Vleeshuis op de Groentenmarkt. Hier wordt rechtstaand gegeten onder het houten klapluik.
De gepekelde escargots zijn evenwel dè specialiteit van het huis.
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise. Prijs :2,80 euro

FRITUUR DANNY
Brugsesteenweg 328 9000 Gent ( Grens Mariakerke)
Gans vernieuwde zaak met zitplaatsen waar ook koude schotels kunnen verkregen worden.
Propere zaak en klantvriendelijke uitbaters, Goede producten en ruime porties .
( Probeer de zelfgemaakte Reuze Saté )
Prijzen naar gewoonte voor alle eetwaren. Nie meer / Nie minder.
DE FRIETKETEL
Papegaaistraat 89 . 9000 Gent
Gezonde fastfood in een kleine overdekte frituur, op 10 minuten wandelen van het centrum (aan de Rozemarijnbrug).
Hier staat een vrolijk team te bakken voor jong fris volk dat vaak tot buiten staat te wachten. Op het menu staan behalve de gebruikelijke vleeswaren ook vegetarische en veganistische groenten- en quornburgers (proef zeker ook de veganistische tartaarsaus!), en natuurlijk wordt alles in dagverse palmolie gebakken.
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise. Prijs: 2,90 euro (extra groot)
DE GOUDEN SATE (BIJ JULIEN)
Sint-Pietersplein 9000 Gent
Legendarische studentenfrituur tussen de Overpoort en het Sint-Pietersplein, die maar vier uur per dag gesloten is. Overdekt, maar zonder zitplaatsen.
De kleine Julien is een vader voor de studenten die ’s nachts uitgaan in de Overpoortstraat. Met liefde en een eeuwige glimlach heeft hij de studenten al die tijd een goede portie vet geserveerd zodat ze er weer een pint of twintig tegen konden.
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise. Prijs : 2,65 euro

DE PAPEGAAI
Annonciadenstraat 17 9000 Gent
Een groot overdekt frietkot met meer dan 50 zitplaatsen en twee tv’s. In de zomer staat er een klein terras buiten.
De gelukkig getrouwde frituriers Christophe en Els werken snel en efficiënt, en ze bedienen met gemak grote groepen. Let vooral op hoe de heer des huizes de frieten uitschudt: een sierlijke hoge worp waarbij geen friet verloren gaat.
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise.Prijs : 2,75 euro

FRIETBOETIEK
Brusselsepoortstraat 166 9000 Gent
Frituur met zitplaatsen. De zaak ligt een eindje buiten het stadscentrum (dichtbij de oprit van de snelweg), maar is toch in heel de stad bekend geworden als “de dikke en de dunne”.
De kwestie van het ideale frietformaat verdeelt al eeuwen de Belgische bevolking. Er zijn verhitte aanhangers van de ouderwetse dikke friet; het andere kamp zweert bij de krokante dunne. In een verzoenende poging is de frietboetiek opgericht door een echtpaar dat ze allebei serveert. Aan ons de keuze. De bouletten en de satés komen niet uit de groothandel, maar van bij de slager.

ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise.Prijs : 2,90 euro
FRIETLOUNGE
Normaalschoolstraat 47 9000 Gent
Frietrestaurant met zeer verse dikke frieten .
Zaagt je lief ook dat je haar naar andalouse ruikt en je adem alleen naar Bicky? Probeer het eens in de Frietlounge, een heus frietrestaurant met tafels en stoelen, een goeie afzuigkap en een toog waar je niet aan blijft plakken. Er is geen andalouse- of tartaarvlekje te spotten, want Tina en Pieter houden alles in de gaten. Maar waar het om draait, voor de fijnproevers: de patatten zijn met de hand geschild, niet gesuikerd met bewaarmiddelen, en op de dag zelf gebakken.Dat vraagt om een blindproeverij!
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise. Prijs :3,50 euro (met verse stuuvraasaase van het huis)
FRITUUR JOZEF
Vrijdagmarkt (aan de rechterhand van Jacob van Artevelde) 9000 Gent
Ouderwets frietkot in een barak op de Vrijdagmarkt, bekend voor zijn dikke frieten. Geen zitplaatsen, tenzij aan de voeten van Jacob van Artevelde.
Alle Gentse frituriers beweren dat hun frieten vers zijn, en dat is niet gelogen. Het is te zeggen: het zijn geen diepvriesfrieten. Meestal zijn de aardappelen wel met een machine geschild, vacuüm verpakt en vervoerd, en dan pas ter plaatse in de frituur gesneden. ‘Vers’ betekent bij Mia en Jozef van de frituur op de Vrijdagmarkt nog iets anders. Zij willen van geen machine weten, en schillen en snijden elke dag zelf hun frietpatatten, aan de achterkant van de barak. Kenners noemen deze superverse frieten (gebakken in palmolie) daarom de beste van Gent. Ook de gekookte eitjes (0,5 euro) zijn nog net gelegd, door de kippen bij Mia en Jozef thuis.
ne grute mee stuuvraasaase en mayonaise.Prijs : 3,25 euro

Dus u ziet het, honger , goesting en Frietkoten in Gent gaan hand in hand

Reactie : Laat het u smaken..maar doe het met kennis van zaken…

Als Liefhebber

Mich Posted by Hello

Advertenties

1 reactie »

  1. Friet met fricandel…lekker, en zeker in de stille uurtjes…

    Reactie door Roger De Vijlder — 1 april , 2005 @ 5:55 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: