DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

17 mei , 2005

Sport & Diepzeeduiken

Filed under: Uncategorized — donviona @ 1:19 pm


Sport & Diepzeeduiken
Dit lange week-end dus even het water ingeweest – of beter kopje onder geweest..

Een stukje geschiedenis:
Sportduiken is de bezigheid van het langdurig onder water verblijven met een persluchtfles (Scuba). Het duiken werd tot halverwegen de twintigste eeuw voornamelijk beroepsmatig gedaan, maar is sindsdien ook een recreatief tijdverdrijf, met een nog steeds groeiende populariteit. Ook onderscheiden we het vrijduiken zonder persluchtfles.

**Historie
Het precieze begin van het duiken is onbekend, maar er zijn Griekse en Egyptische verwijzigen naar het duiken. De oudste afbeelding van een duiker is een Assyrische houtsnede van een duiker met een met lucht gevulde dierenhuid.
Leonardo da Vinci beschreef in zijn Atlantic Codex dat er systemen in gebruik waren om kunstmatig onder water te kunnen ademen. Details wilde hij niet geven, om zo “ongure types” niet op ideën te brengen” (om schepen te laten zinken of te roven en moorden). Dat was niet zo’n rare gedachte: duiken werd in die tijd voornamelijk gebruikt in oorlogen en ook wel om verloren schatten op te duiken. Er zijn wel enkele tekeningen van allerlei snorkels en een op de borst gedragen luchtzak.
Na Leonardo’s studies en die van astronoom Halley, vond Augustus Siebe in de negentiende eeuw een apparaat uit maar deze was nog afhankelijk van een pomp aan het oppervlak. Het idee werd verbeterd door de Fransman Joseph Cabirol en later door Benoit Rouquayrol en Auguste Denayrouze, die de eerste moderne luchtfles toevoegde aan het duiken.
In 1915 komt Sir Robert Davis met zijn “Submarine escape apparatus“, een fles zuurstof die in het water geopend kon worden om zo te kunnen ademen. Deze werd verbeterd door Yves Le Prieur in 1933, gebaseerd op samengeperste lucht.
Tijdens de 2°de wereldoorlog is het duiken ingezet voor verschillende spectaculaire acties, zoals het opblazen van schepen in de haven van Alexandrië in 1941 door het Italiaanse elite marinekorps “Decima Mas“. De Fransen zaten ook niet stil en in 1943 werden twee diepterecords gevestigd: Georges Comheines dook naar 53 meter, gevolgd door Frédéric Dumas met een diepte van 62 meter. Deze laatste poging werd ondernomen met een apparaat dat uitgevonden was door J.Y.Cousteau genaamd de Aqua-lung.
Films van J.Cousteau vanaf zijn boot de Calypso maakten duiken en de onderwaterwereld bekend bij het grote publiek, maar ook het gebruik van duiken in o.a. de James Bond films heeft zeker geholpen.
**Fysiologie
Duiken is een activiteit die niet geheel gevaarloos is. Immers het water is geen natuurlijke leefomgeving voor de mens. Drukverschillen tussen de omgevingsdruk en de druk in luchthoudende (lichaams) holten kunnen een barotrauma veroorzaken. Andere gevaren zijn

Caisson ziekte en Zuurstofvergiftiging, naast de diverse giftige zeedieren en planten die voor de nodige problemen kunnen zorgen (tot en met de dood!).
**Organisaties
Er zijn op de wereld een aantal grote organisaties die zich bezighouden met de duiksport:
Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques (CMAS)
Professional Association of Diving Instructors (PADI)
Instructor Dive Development (IDD)
Professional Dive Instructor Corporation (PDIC)
Scuba Schools International (SSI)
De eerste is een overkoepelende organisatie voor landelijke onderwatersport bonden en is gebaseerd op verenigingen. (duikscholen en winkels die cursussen aanbieden volgens het door de betreffende organisatie ontwikkelde lesprogramma).

**De duikuitrusting
Voor duiken is een goede uitrusting nodig die minimaal uit de volgende onderdelen moet bestaan:
Duikbril,Snorkel,Vinnen (en voor buiten in Nederland vinnen met laarsjes)
Luchtfles ,Manometer voor het aflezen van de druk in de lucht fles
Ademautomaat,Octopus ,Trimvest
Nat- of droog pak (zelfs in de meest tropische wateren is het nodig om een pak te dragen) Lood (soms geïntegreerd met het trimvest en anders met een loodgordel)
Dieptemeter en horloge,Duikcomputer niet verplicht maar bijna door iedereen gebruikt ,Duiktabel (voor nultijdberekeningen en duikplanningen)
**Externe links
Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) (http://www.onderwatersport.org/)
Professional Association of Diving Instructors (PADI) (http://www.padi.com/)
Duiken startpagina – Veel gerelateerde links (http://duiken.pagina.nl/)
Technisch Duiken startpagina – Veel gerelateerde links

Dus denk aan al deze faktoren eer u zegt: “Wat kan daar nu zo gevaarlijk en moeilijk aan zijn

Van onder het wateroppervlak

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: