DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

30 januari , 2006

Islamitische wereld woedend om spotprent in Deense krant.

Filed under: Uncategorized — donviona @ 10:46 pm

Islamitische landen dreigen met sluiting ambassades.
Het zijn drukke diplomatieke tijden in Denemarken. Het land staat onder zware druk van enkele islamitische landen. Alles draait om een aantal spotprenten van de profeet Mohammed die in september in het Deense dagblad Jyllands-Posten werden gepubliceerd. Nadat Saoedi-Arabië al zijn ambassadeur had teruggeroepen uit Denemarken, dreigt nu ook Koeweit dat te doen. De landen in kwestie eisen excuses. Ook de Libische regering overweegt volgens een woordvoerder in Tripoli haar ambassade in Kopenhagen te sluiten. In Saudi-Arabië verwijderde een supermarktketen alle Deense producten uit de schappen. En ook Syrië en Iran veroordelen de publicatie van de spotprent in scherpe bewoordingen.
De overkoepelende islamitische organisatie OIC eist dat de Deense regering zich onverwijld verontschuldigt, omdat zij niets heeft gedaan om de publicatie tegen te houden of het dagblad te veroordelen wegens blasfemie en belediging van 1,3 miljard moslims. De afbeelding van God of de profeet Mohammed is volgens de islam verboden.
De krant Jyllands-Posten drukte in september elf karikaturen af van Mohammed. De krant deed dat om de aandacht te vestigen op de ,,persvrijheid, die steeds vaker wordt aangevochten door moslim-fundamentalisten’. De redactie van de Deense krant liet afgelopen weekeinde weten dat zij mensen niet heeft willen kwetsen in hun religieuze gevoelens. Zij deed dat in een stuk dat ook in het arabisch was geschreven.
Beoordelingsfout of humor? De krant distantieerde zich echter niet van de publicatie van de spotprenten. Dat deed de Deense ambassadeur in Saudi-Arabië wel. Volgens hem heeft de redactie van Jyllands-Posten een ernstige beoordelingsfout gemaakt. Daarmee gaat de diplomaat lijnrecht in tegen de mening van premier Anders Fogh Rasmussen. Die verdedigt de publicatie met hart en ziel. Volgens hem zijn de spotprenten duidelijk voorbeelden van het Deense gevoel voor humor en directheid.

Reactie : En daar heeft hij dan wel weer gelijk in… de premier dan, want als je ziet wat in islamitische kranten geplaatst word kunnen wij dagelijks boos en woedend zijn. Vraag maar aan G.W.Bush..!!
Update : De foto’s zijn onherkenbaar gemaakt door een klacht van betrokken groepen..van G.W.Bush hebben we geen klacht ontvangen.

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: