DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

22 november , 2006

GENT – Betaalde Ivago arbeiders te weinig?

Filed under: Uncategorized — donviona @ 10:40 am

Arbeidsrechtbank buigt zich over netelig probleem
Gent – Ieder jaar, al sinds 1996, worden dertigduizend werkuren niet correct verloond door Ivago. Zo luidt de stelling van het ACV die door Ivago wordt betwist.
Nico Plasschaert. ,,Al wat meer wordt gepresteerd, moet tegen 125 % worden verloond én gecompenseerd.
Maar dat is nooit gebeurd. Daardoor hebben zo’n tweehonderd personeelsleden tien jaar lang vier keer een halfuur per week niet het overloon gekregen waarop zij nochtans recht hadden. Omdat voor de directie een werkdag negen en een halfuur telt en geen zeven uur dertig, krijgen de werknemers ook vijf ziektedagen en drie feestdagen per jaar minder.”
Ivago, dat zich vooralsnog onthoudt van commentaar, argumenteert dat het dat overloon niet hoeft te betalen omdat het als overheidsinstelling niet onder de arbeidswet valt.
Maar is Ivago wel een overheidsinstelling? Of oefent ze daarentegen een commerciële of industriële activiteit uit? ,,Als je geld vraagt aan de mensen voor wie je een dienst levert, is het nogal wiedes dat je een commerciële activiteit uitoefent”, betoogt Freddy Wychuyse van het AVC. ,,Of hoe kan je het anders noemen als je vuilniszakken verkoopt en het overschot aan stoom dat je produceert, doorverkoopt aan Electrabel? Is het overigens niet vreemd dat een gemengde intercommunale geleid wordt door zeventien beheerders die zonder uitzondering uit de privé-sector komen?”
De sociale inspectie onderzocht de zaak en diende een klacht in tegen Ivago.
Wychuyse: ,,Maar de directie is nooit willen ingaan op het voorgestelde compromis van de sociale inspectie. Het dossier werd uit Gent weggehaald en naar Brussel overgeheveld.
Ivago heeft gelobbyd bij minister van Werk Vandenbroucke om een afwijking van de arbeidswet te verkrijgen zoals de bouwsector voordien, maar de minister is daar niet op ingegaan. Sindsdien is het dossier in Brussel geblokkeerd.” Beide partijen raakten er niet uit en besloten daarom de netelige kwestie voor te leggen aan de arbeidsrechter. Die moet nu de principiële vraag beantwoorden of Ivago al dan niet een commerciële activiteit uitoefent. Als de rechter bevestigend antwoordt, betekent dat niet alleen dat Ivago een fikse som voor achterstallige overlonen zal moeten ophoesten en dat de vierdaagse werkweek op de helling komt te staan.
De uitspraak kan ook voor andere instellingen met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden verstrekkende gevolgen hebben. Het vonnis wordt pas verwacht in februari 2007. (bron:Geert Neyt)

REACTIE: Ja, ze kennen er schijnbaar iets van bij IVAGO, want als je 50 B.Fr niet commerciel vind voor 1 zak, wel dan werken we allemaal voor niks… Hopelijks krijgen deze mensen voor hun toch niet zo leuke job de gepresteerde uren betaald….we wachten af..

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: