DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

3 mei , 2007

GENT – VERVOER – Verplicht vooraan opstappen in de bus.

Filed under: Brandweer Gent,de lijn — donviona @ 7:21 am

De Lijn neemt extra maatregelen voor meer veiligheid
Op dertien buslijnen mag vanaf 14mei nog enkel vooraan worden opgestapt, ter wille van de veiligheid. Tegelijkertijd worden er op enkele stadslijnen in Antwerpen en Gent extra opzichters ingezet.
De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn verplicht vanaf maandag 14 mei reizigers op dertien lijnen opnieuw vooraan op te stappen. Volgens De Lijn wordt daarmee het veiligheidsgevoel verhoogd, en is de verplichting ook een goede ingreep om het aantal zwartrijders en agressiegevallen te doen dalen.Volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A), blijkt uit internationaal onderzoek dat het aantal zwartrijders drie keer lager ligt op bussen waar men enkel vooraan kan opstappen. Ook de Brusselse MIVB heeft er goede ervaringen mee.Het proefproject wordt doorgevoerd op een reeks streeklijnen in de provincie Oost-Vlaanderen (44, 46, 47), De Lijn koos voor streeklijnen, omdat een verplichte opstap vooraan op stadsbussen en -trams niet haalbaar zou zijn, wegens te veel passagiers die tegelijkertijd willen opstappen. Het zou volgens minister Van Brempt de doorstroming op de drukke lijnen in de steden niet ten goede komen.
De Lijn redeneert dat door een verplichte opstap vooraan de chauffeur de reiziger kan aankijken en begroeten. Van de reiziger wordt verwacht dat hij spontaan zijn vervoerbewijs toont.
Volgens de vervoersmaatschappij verkleint dat contact tussen chauffeur en reiziger de afstand tussen de twee en komt dat het veiligheidsgevoel ten goede.Reizigers met een kinderwagen of een rolstoel mogen wel nog langs de achterdeur opstappen. Het gaat om een proefproject. Begeleiders zullen de eerste week aanwezig zijn op de dertien lijnen om reizigers te informeren over de nieuwe maatregel, maar ze zullen tegelijkertijd ook de controles verscherpen.Maandag 14 mei verschijnt op de stadslijnen in Antwerpen en Gent ook een extra personeelslid van De Lijn. In Gent liggen de lijnen waarop de tweede persoon verschijnt nog niet vast, maar de opzichters zullen worden verspreid over het hele stadsgebied. Beide steden krijgen elk tien tweede personen op de moeilijke lijnen. Volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A), zal op de lijnen met de extra opzichters worden gemeten wat het resultaat van hun aanwezigheid betekent, en wordt het proefproject na een jaar geëvalueerd. ‘Het zijn geen extra controleurs en ook geen veiligheidsagenten. Ze waken wel over de goede doorstroming op de rijtuigen, bemiddelen bij conflicten, en brengen vooral door hun geüniformeerde aanwezigheid een extra veiligheidsgevoel. In hun takenpakket staat ook wel dat ze in staat moeten zijn de chauffeur bij te staan in noodsituaties. Om dat aan te kunnen, hebben de twintig zes dagen opleiding gevolgd.’De Lijn draait daarmee de klok terug naar de jaren zeventig, toen op de trams en bussen steeds een tweede persoon aanwezig was die de kaartjes knipte en waakte over de goede gang van zaken op het rijtuig.(bron:Guy Fransen)

Reactie: De akties hebben dan toch nog iets opgebracht..en terug naar de ” goede ” oude tijd is hier wel van toepassing…en nu maar hopen dat die herrieschoppers aanbanden kunnen worden gelegt..

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: