DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

4 mei , 2007

GEZOCHT – Stille optocht voor Annick om al dat verdriet te verwerken

Filed under: annick,diest,doodstraf,stille optocht,verhofstadt — donviona @ 7:30 pm

DIEST.In het stadhuis van Diest ligt een rouwregister en er komt dinsdag een stille optocht langsheen het laatste traject van Annick.
Door de moord op Annick Van Uytsel is een hele gemeenschap getroffen: ouders, broer, lief, vrienden en vriendinnen, buren, klasgenoten, leerlingen van de school die de bewuste fuif organiseerden waarna Annick verdween. Gisteren was het in Diest alle hens aan dek om het verdriet en de pijn van al die slachtoffers te helpen dragen. Burgemeester Jan Laurys deed de hele week zijn best om zoveel mogelijk ter plaatse te zijn, bij de start en het einde van elke zoektocht en ook bij de ouders van Annick. ‘We raden iedereen af om naar hen toe te gaan en we hebben op hun vraag ook een politiecombi voor hun huis geplaatst. Er zijn afspraken gemaakt over wie mag aanbellen: vrienden en leerlingen van de school van Annicks broer bijvoorbeeld.’
De pers wordt op een afstand gehouden, bevestigt ook politiecommissaris Pacolet: ‘De ouders hebben daar nu geen zin in, en zullen wel laten weten of en wanneer ze contact met de pers wensen.’ Gisterochtend hadden zich al enkele cameraploegen bij het huis gemeld. Pacolet: ‘Wij vragen niet alleen van niet aan te bellen, maar ook om geen standups te doen met het huis op de achtergrond. Tot nu toe wordt die vraag redelijk goed opgevolgd.’ Twee agenten van het lokale korps staan al de hele week intens in contact met de familie. ‘Ons doel is om alle informatie over het onderzoek eerst aan de familie te bezorgen, voor ze de pers bereikt. Wij hebben tot onze afschuw vastgesteld dat we daar telkens maar drie à vier minuten tijd voor hebben’, aldus de korpschef. ‘Denk aan donderdagavond: de overbrenging van het lichaam was bijna live op tv te volgen. Stel u in de plaats van de ouders: dan is zoiets bijna ondraaglijk.’ Donderdagavond heeft de politie ook tot vrij laat overlegd met vrienden en jongeren in het jeugdhuis Tijl, waar de zoekacties gecoördineerd werden en waar Annick geregeld kwam. De korpschef en de burgemeester waren daar bij. Pacolet: ‘De jongeren zijn natuurlijk kwaad: dat zoiets kan gebeuren! Ze hebben hun ongenoegen geuit: rondom fuiven zien ze wel vaker agenten, maar op de weg naar huis niet. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar dat kunnen we natuurlijk niet waarmaken. We kunnen ’s nachts niet overal gaan staan. Toch denk ik dat het goed is dat ze hun angsten en ongenoegens hierover hebben kunnen ventileren.’ De korpschef hoopt nu dat anderen mee inspringen: ‘De politie heeft brede schouders, maar niet breed genoeg voor al dit verdriet’.
In het Koninklijk Atheneum van Diest kregen de zesdejaars gisterochtend geen les. Zij waren het die de bewuste fuif organiseerden, waarna Annick verdween. Vijf van haar beste vriendinnen lopen er school, maar die bleven gisteren thuis, zegt directrice Françoise Van Helmont. Zij heeft voorlopig geen extra hulp ingeroepen: ‘Het Centrum voor Leerlingen begeleiding staat paraat, maar tot nu toe kunnen we het zelf aan. Een deel van de zesdejaars is in een aangename klas gaan zitten om te praten, anderen zijn met een leerkracht gaan wandelen. We hebben een rouwregister gekocht, waarin ieder zijn emoties en overpeinzingen kwijt kan.’ Van Helmont zegt dat niet alleen de leerlingen getroffen zijn. ‘Het is ook voor ons, volwassenen en begeleiders, erg aangrijpend. Dat zoiets zich heeft kunnen voordoen, in een buurt, langsheen een straat, waar ieder van ons wel eens passeert en waar sommige leerlingen elke dag voorbijkomen.’ De KSJ, waar Annick leidster was van de allerjongsten, de Smodderkes, heeft ondertussen een beroep gedaan op de kinderwerking van slachtofferhulp. Wat kunnen zij doen? ‘De begeleiders raad geven, zodat ze zelf klaar zijn om de kinderen te woord te staan en naar ze te luisteren’, zegt Ilse Delafontaine, die coördinator is van die kinderwerking. ‘Het is belangrijk op zulke moeilijke momenten dat de vertrouwde volwassenen hen kunnen bijstaan.’ Gistermiddag werd ook besloten dat de opsporingsaffiches van Child Focus overplakt zullen worden met een affiche die oproept om mee te stappen in de stille wake. Ook op die affiche zal een foto van Annick staan. ’s Morgens waren op diverse plaatsen roosjes vastgehecht aan de opsporingsaffiches.
Doodsoorzaak Annick nog steeds onduidelijk
– Over de doodsoorzaak van Annick Van Uytsel is nog steeds niets bekend. Het meisje heeft een zware slag op het hoofd gekregen , maar het is niet zeker dat ze daaraan overleden is. Dat meldt Patrick Vits, woordvoerder van het Leuvense parket vanmorgen op een persconferentie. Een verdachte voor de moord is er nog niet, maar het parket volgt wel enkele pistes.In het belang van het onderzoek wilde het parket niet veel kwijt over de precieze omstandigheden waarin het lichaam van Annick werd teruggevonden. Wat wel werd verteld is dat het meisje in plastic gewikkeld was, en dat het pakket zowel binnenin als aan de buitenzijde verzwaard was met stenen. De dader, of eventuele daders, hadden duidelijk de bedoeling het lichaam te laten zinken. Dat opzet is mislukt, aangezien het lichaam gisteren in de vooravond kwam bovendrijven in het Albertkanaal ter hoogte van Genenbos (Lummen).AutopsieOp het lichaam van het 18-jarige meisje is nog tot vannacht 5 uur een autopsie uitgevoerd, maar veel details heeft die tot nog toe niet opgeleverd. Het lichaam heeft geruime tijd in het water gelegen en dat bemoeilijkt het onderzoek. Daardoor is het nog gissen naar de doodsoorzaak van het meisje uit Schaffen. Het parket deelde wel mee dat Annick een erg zware klap op het hoofd gekregen heeft, maar of dat ook onmiddellijk haar dood heeft veroorzaakt, is niet duidelijk.Het is eveneens onduidelijk of Annick gedood werd in de buurt van de vindplaats of pas later naar het Albertkanaal vervoerd werd en eventueel verder is afgedreven tot in Genenbos. Speurders zoeken in samenwerking met het leger ijverig voort naar alle mogelijke sporen in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E314, waar het gsm-signaal van Annick het laatst geregistreerd werd, en in de buurt van de vindplaats.Er wordt in de eerste plaats gezocht naar zaken die direct naar de dader zouden kunnen leiden en naar het voorwerp waarmee Annick op het hoofd geslagen is. Ook haar fiets en gsm zijn nog steeds niet terecht. Het parket liet eveneens uitschijnen dat er kledingstukken van het meisje zoek zijn. Deze namiddag zullen duikers van de brandweer in het Albertkanaal op zoek gaan naar voorwerpen die een aanwijzing zouden kunnen geven.DaderEen dader heeft het parket nog niet in het vizier, maar er worden wel enkele pistes gevolgd, aldus Patrick Vits. Vandaag zal een aantal vrienden van Annick opnieuw verhoord worden om het tijdsgebruik van het meisje in de nacht van de verdwijning te kunnen reconstrueren. Momenteel bestaan er daarover nog enkele tegenstrijdigheden. Het lichaam van Annick werd gisteren in de vooravond door een wandelaar ontdekt. Speurders wilden gisterenavond het risico niet nemen om sporen te vernietigen. Daarom werd het pak ongeopend naar het UZ Gasthuisberg in Leuven gebracht. Een wetsdokter kon daar rond 22 uur bevestigen dat het om Annick Van Uytsel ging.

POLITIEKE REACTIE: Premier Verhofstadt reageert geschokt
BRUSSEL – Premier Verhofstadt reageert geschokt op het nieuws dat het lichaam van Annick Van Uytsel werd gevonden.

De Eerste Minister is geschokt en verbijsterd door de gruwelijke ontdekking van het lijk in het kanaal van Lummen. Hij biedt in de eerste plaats zijn medeleven aan aan het gezin, de familie en de vrienden van Annick Van Uytsel.’ ‘Hij roept de politiediensten op om hun speurwerk onverdroten verder te zetten totdat deze laffe moord is opgehelderd’, aldus de Premier in een eerste reactie aan Belga.

DRINGENDE OPROEP: De politie vraagt aan ieder die ook maar iets weet wat zou kunnen bijdragen tot het vinden van de dader(s) dit telaten weten aan de politie diensten via tel: 101 of de lokale tel.nummers..

Reactie:
– Voor de ouders , familie en vrienden komt nu een tijd van aanvaarding en verwerking… het slechtste is gebeurd, Annick is niet meer, lafhartig afgemaakt door een beest..
Hopelijks word hij snel gevonden en gepast gestraft…al is mijn inziens enkel de doodstraf een gepaste straf… ( voor dergelijk geval ben ik voorstander van de herinvoering)
– De politieke reactie is gekend, het standaard zinnetje en een bos bloemen zeg maar… maar beseffen zij niet dat door hun belabberd rechtsysteem dergelijke uitwassen steeds meer voorkomen… men moet daders nog meer rechten toekennen…en hun nog meer 2de kansen geven… ( Zie Dutroux & C° ) dit kan gewoon niet langer,welke reden men ook aankaart…

In de hoop dat het nooit meer gebeurd…

Don Viona

Advertenties

1 reactie »

  1. Beste Don, bedankt voor het opvolgen van deze trieste gebeurtenis..alle beetjes helpen echter om de leed tewerken.Ik voel uit uw korte antwoorden dat u voor de goede zaak staat.Doe zo verder.

    Frank Van Heste (Diest)

    Reactie door Frank — 6 mei , 2007 @ 9:58 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: