DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

9 mei , 2007

GENT – Tv, muziek en computer boven.

Filed under: Gent,Gentse Jeugddienst,Mathias De Clercq — donviona @ 2:06 pm

Groot onderzoek naar vrijetijdsbesteding Gentse jongeren.
GENT – Eén op de vijf Gentse jongeren is lid van een jeugdbeweging en een op de twee doet aan sport. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en adviesbureau Cesor over de vrijetijdsbesteding van Gentse jongeren. Maar liefst 1.346 kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar en een pak ouders namen deel aan de enquête. Die werd uitgevoerd in opdracht van de Gentse Jeugddienst. De resultaten zullen gebruikt worden bij de opmaak van het jeugdbeleidsplan 2008-2010.De onderzoekers deelden de jongeren op in vier leeftijdscategorieën: kinderen tussen 6 en 10 jaar, tieners tussen 10 en 16 jaar, jongeren tussen 16 en 18 jaar en jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar.


Zij vroegen hen waar zij zich in hun vrije tijd zoal mee bezighielden. Opvallend, bij alle leeftijdscategorieën staan televisie kijken, muziek beluisteren en met de computer werken op de eerste drie plaatsen van activiteiten waar de respondenten dagelijks tijd voor uittrekken.
Alleen kinderen geven aan ook nog leuke dingen te doen met ouders, broers of zussen of buiten te spelen met vrienden of vriendinnen. We hoeven echter niet te concluderen dat Gentse jongeren hele dagen thuis zitten. Afhankelijk van de leeftijd zijn zij meer of minder actief in jeugdbewegingen, wandelen ze rond in de stad, zitten zij met de vrienden op café, gaan ze een namiddagje shoppen, leven ze zich uit op een fuif, pikken ze in de bioscoop een film mee of maken zij een frisse parkwandeling. Een van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen is sport. De helft van de kinderen en jongeren zegt wekelijks te sporten. Bij de jongens is vooral voetbal, zwemmen en fietsen populair. Bij meisjes is dat zwemmen, turnen, dansen en tennis.Opvallend, de Gentse jeugd houdt van de bibliotheek. Zowel bij kinderen als bij tieners, jongeren en jongvolwassenen ontleent bijna een op de drie meerdere keren per maand boeken, cd’s of dvd’s. Ook de bioscoop doet het goed als vrijetijdsbesteding. Bij de +16-jarigen bekijkt een op drie meerdere keren per maand een film.Veel slechter is het gesteld met musea en theater. Meer dan drie vierden van de jongeren tussen 16 en 18jaar bezoekt nooit een museum. 77,6 % van de tieners tussen 10 en 16 jaar heeft nog nooit een theatervoorstelling bijgewoond. Voor kunstateliers en kunstencentra loopt dat op tot meer dan 90%.’Dat is iets dat we zeker moeten meenemen over de departementen heen’, zegt schepen van Jeugd Mathias De Clercq (VLD).
‘De bibliotheek is nu de meest populaire vorm van cultuurparticipatie bij jongeren. Voor musea, theaters en kunstgalerijen moet de drempel lager. Het Alles kan-project is een voorbeeld van hoe wij dat proberen te verwezenlijken. Met subsidies voor culturele en artistieke jeugdprojecten proberen wij jeugd en cultuur dichter bij elkaar brengen.’Jeugdbewegingen zijn vooral een zaak van kinderen en tieners. Bijna een kwart is lid van Scouts, Chiro, KSA of andere verenigingen. Kinderen uit kansarme milieus, allochtone kinderen en kinderen uit de negentiende-eeuwse gordel blijven op dat vlak achter. Slechts 4,3procent van de kinderen uit de lagere sociale klasse is actief in een jeugdbeweging, tegenover 32,5% in de hoge klasse.’Ik ben mij perfect bewust van de ernst van de situatie’, gaat Mathias De Clercq verder. ‘Feit is dat die groep jongeren moeilijk te bereiken is. In de negentiende-eeuwse gordel zijn nu al twee stadsondersteuners actief om jongeren warm te maken voor het klassieke jeugdwerk. Op vlak van het jeugdwelzijnswerk moet de vzw Jong alle middelen krijgen om nog dieper door te dringen in de wijken die het moeilijk hebben. Eenmaal kansarme jongeren van het jeugdwerk geproefd hebben, blijven zij meestal actief meewerken. Wij moeten hen zo maximaal mogelijk betrekken.’ (bron:Dieter Herregodts)

Reactie: Als ik dat zo lees kom ik tot een heel simpel besluit , op de computer na is er nog niks of misschien heel weinig veranderd in het gebruik van tijd bij de jeugd. Daarvoor moest niet zo’n dure studie gedaan worden. Wil men nu werkelijk de jeugd in Opera, musea en andere cultuur monumenten binnenkrijgen..?? Waarom ?? Is het de bedoeling van onze jeugd een soort snob temaken die in het ‘Smak’ een geweldige uitleg kan geven over een kunstwerk dat niks voorsteld ??? Of die naar een Opera zit teluisteren met de ogen dicht in een taal waar hij niks van snapt ??? dus ook het verhaal niet.
Dit lijkt me zinloos…maar ja , wie ben ik natuurlijk ( een soort cultuur-barbaar volgens sommige mails)

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: