DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

10 mei , 2007

GENT – Koningin Paola bezoekt twee kleurrijke scholen.

Filed under: Paola,Sluizeken-Muide — donviona @ 5:16 pm

In wijk Sluizeken-Muide wordt getimmerd aan ‘beter samenleven’.
GENT – Koningin Paola bezocht gisternamiddag in de wijk Sluizeken-Muide twee basisscholen. Zij kwam zich vergewissen hoe die scholen met veel inzet aan de samenleving timmeren en met een heel kleurrijke schoolbevolking omgaan.
In de wijk Sluizeken-Muide is de brede school geen loos begrip. Vier scholen uit de wijk werken er sinds 1999 samen in het project Jouw kind groeit op in de wijk. Het gaat om een net-overschrijdend samenwerkingsverband tussen bewoners, scholen, kinder-dag-verblijven en wijkorganisaties. De stedelijke basisschool De Triangel (Kartuizerstraat), de vrije basisschool de Mozaïek (Sint-Margrietstraat), de vrije basisschool Sint-Salvator (Sint-Salvatorstraat) en de methodeschool De Buurt (Kartuizerlaan) sloegen de handen in elkaar. Samen bereiken die scholen 900 kinderen. De twee scholen die de koningin bezocht zijn zogenaamde GOK-scholen, met veel kansarmen, migranten- en vluchtelingenkinderen. Veel volk was er niet op straat.
De komst van de koningin was redelijk stil gehouden. ‘Enkele deelprojecten werden gesteund door de Stichting koningin Paola. Het stedenfonds heeft die subsidiëring intussen overgenomen. Brede school betekent dat we ook in de vrije tijd, zowel voor cultuur, welzijn en sport de buurt bij de school betrekken’, zegt Michèle Van Elslander van vzw Samenlevingsopbouw, die het project coördineert.’Op woensdagnamiddag zijn er kinderactiviteiten in de scholen. Dat gaat van de kinderbibliotheek Baloe over vertelnamiddagen tot een sportdag en onze jaarlijkse carnavalsstoet. Opzet is bruggen te bouwen tussen onderwijs en de wijk. Op die manier leren de leerkrachten de wijk beter kennen. We zetten ook allerlei oudermomenten op. We werken ook met brugfiguren. Dat de scholen elkaar als concurrenten zien, hebben wij kunnen overstijgen. Ja, wij waren pioniers van het idee brede school.’
De koningin, gekleed in een sober grijs mantelpakje met een wit streepje, werd verwelkomd door de kinderen, sommige ouders en hun leerkrachten.Het programma van de koningin, die een half uur later dan gepland arriveerde, leek wel wat te overladen. In anderhalf uur moest ze twee scholen en diverse deelprojecten bezoeken. Het gebeurde dan ook allemaal op een drafje. In De Triangel maakte ze kennis met kleuterturnen, een project van fotograaf Jan Teteleer en met een ongewone wiskundeles. Leerlingen van het Sint-Barbaracollege komen er ‘alternatieve wiskundelessen’ geven. In het kader van een sociale stage komen elke woensdagnamiddag 18 leerlingen een groep van ongeveer 47 kinderen wiskunde bijbrengen op een plezierige manier. ‘Er wordt veel geknutseld en geknipt, maar het gaat wel degelijk om wiskunde’, zegt Victor Derks.Wiskundeleraar Jean-Marie Dendoncker coördineert het project. ‘We doen aan wiskunde, het is geen poppenspel’, verzekerde hij de koningin.Directeur Jean-Marie De Weirdt apprecieerde de komst van de koningin. ‘Onze school telt 150 kinderen van 16 verschillende nationaliteiten. We hebben nog tien procent kinderen van autochtonen. Twee projecten zijn door de stichting van de koningin gesteund. Zoals het fotoproject Sprakeloos, dat rond gevoelens over vooroordelen en racisme werkte.’ Van de Triangel ging het naar de vrije basisschool De Mozaïek in de Sint-Margrietstraat. Ook daar stonden ouders, kinderen, buurtbewoners en leerkrachten de koningin op te wachten. Ze kreeg er de gebruikelijke bloemen en tekeningen. Ze nam er plaats in een leslokaal tussen de kinderen die een vertelnamiddag beleefden. Ze luisterde mee naar de verhalen over een wolf en een poes.Ze volgde er ook computerles. Dag koningin, floepte er op een scherm. Ze liep ook langs in de Baloe-bibliotheek, waar de leerlingen uit de vier buurtscholen boeken kunnen lenen. (bron:Karel Van Keymeulen)

Reactie: Allemaal mooi toch hé, spijtig dat je daar zo weinig van merkt in het dagelijkse leven…maar Paola heeft er misschien enkele Nederlandse woordjes aan overgehouden.

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: