DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

15 mei , 2007

GENT – Waar BBQ’s in zijn ;Van knabbelfestijn tot buurtgewoel.

Niet minder dan 119 subsidies voor initiatieven van ‘Wijk aan zet’
GENT – De barbecues, buurtfeesten en andere gelijkaardige initiatieven floreren als nooit tevoren. Het Gentse stadsbestuur keurde niet minder dan 119 subsidies goed uit het budget wijk aan zet. Dat is goed voor 162.000 euro.
‘Wijk aan zet’ is een initiatief van de gebiedsgerichte werking. Het werd in 2006 gelanceerd, maar ook dit jaar konden bewonersgroepen financiële steun vragen voor eigen initiatieven in hun wijk of deelgemeente. Op die manier beslissen de burgers mee over een deeltje van het budget van de stad. Voor elk van de 25 wijken en deelgemeenten, waarin de stad is opgedeeld, was er in 7.500 euro voorzien. Een initiatief kan maximum 2.500 euro in de wacht slepen.
Voor 2007 werden niet minder dan 147 aanvragen ingediend. Ze komen uit 24 van de 25 wijken. Dat is een verdriedubbeling, vergeleken met de eerste oproep in 2006, toen er 50 aanvragen werden ingediend.Wijk-jury’s, samengesteld uit bewoners, verenigingen en ambtenaren, hebben al die aanvragen beoordeeld en er advies over uitgebracht bij het Schepencollege. Sommigen vielen uit de boot, anderen kregen minder dan ze hebben gevraagd omdat ze hun kosten niet voldoende hadden gemotiveerd. Ook moeten de acties bedoeld zijn voor de eigen wijk of deelgemeente.
Acties met een uitgesproken religieus, filosofisch of politiek karakter kwamen niet in aanmerking. De leefbaarheid, het samenleven, de inspraak of de communicatie tussen de mensen verbeteren, daar draait het om. Samen aan iets werken, de communicatie en nieuwsverspreiding op wijkniveau verbeteren, sociaal-artistiek samenwerken, de samenhang bevorderen tussen schoolgaan, wonen en onderwijs en het gezellig samenzijn, zijn de vijf categorieën waaronder je de initiatieven kunt samenbrengen.
Ze variëren van een ‘cité-centenaire’ over een kunstwandelroute door de Bloemekenswijk, literaire salons, buurtfeesten allerhande, straatonderzoeken, een avondrommelmarkt, een aperitiefwandeling tot een kerstboomwandeling. 2007 vormt samen met 2006 een proefproject. Dat zal grondig worden geëvalueerd en daarna wordt in het najaar het reglement grondig aangepast..
‘Het systeem stellen we niet in vraag. We bekijken de werking eens en ook de wijkjury’s’, zei burgemeester Daniël Termont. (bron:Karel Van Keymeulen)

Reactie: Ja dit is misschien nog een manier om de mensen weer op straat tekrijgen, weg van de TV zeg maar…hopelijks blijft het duren want inzet is heel belangrijk , maar de centen ook.

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: