DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

18 mei , 2007

JUSTITIE – DE GROTE ‘ FLOP ‘ HERVORMING

Filed under: gerechtelijke achterstand,Justitie,Octopus-akkoord,wet lejeune — donviona @ 8:37 pm

Waarom lukt hervorming niet?
De verzuchtingen van de Belgen voor een betere dienstverlening door justitie, blijven grotendeels onbeantwoord. De gerechtelijke achterstand blijft een pijnpunt.

De politiediensten zijn hervormd, tot tevredenheid van velen.
Maar de rechterlijke organisatie is de modernisering van 1998 met het Octopus-akkoord, niet gevolgd .Er is de voorbije jaren op diverse fronten vooruitgang geboekt. Rechters worden niet meer benoemd op grond van hun partijkaart, maar van hun capaciteiten. Korpschefs zoals procureurs en rechtbankvoorzitters krijgen geen benoeming voor het leven meer en moeten bij het begin van hun mandaat een beleidsplan voorleggen. In grote en internationale misdaadonderzoeken treedt het federaal parket doortastend op. Dat bleek woensdag nog bij de verijdeling van een ontvoering van een jong meisje door Franse pedofielen.Rechters leggen steeds vaker verantwoording af voor hun manier van werken. Maar er blijven grote pijnpunten, en dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de regering en rechterlijke macht.
De informatisering van justitie is de voorbije regeerperiode gecrasht. Het gerecht is nog altijd geen flexibele organisatie. Sommige magistraten kreunen onder het werk terwijl anderen er gerust nog wat opdrachten kunnen bijnemen .Aan een gebrek aan geld zal het niet gelegen zijn . Onder geen enkele minister is het budget voor Justitie zo gestegen als onder Laurette Onkelinx (PS). Als vice-premier liet ze de begroting stijgen met 275 miljoen euro (tot 1,46 miljard), tegen 130 miljoen onder de christendemocraten Stefaan De Clerck en Tony Van Parys (1995-1999), en 66 miljoen onder de liberaal Marc Verwilghen (1999-2003).
Toch blijven zichtbare resultaten uit.De extra middelen dienden onder meer om de sociale vrede af te kopen van de cipiers. Er kwam ook een verhoging van het budget voor gratis juridische hulp (pro Deo) aan mindergegoeden, die vooral in Wallonië aanwezig zijn. Er ging geld naar extra boekhouders en gespecialiseerde magistraten voor het parket van Brussel. En toch blijken de meeste grote fraudezaken te verjaren. Het beeld groeit dat wie veel geld heeft de dans ontspringt. Wat mensen het meest ergert als ze in contact komen met het gerecht, is de lange tijd die ze moeten wachten op een behandeling of uitspraak. Dat komt ook tot uiting in de klachten die de Hoge Raad voor de Justitie ontvangt. Er is vooruitgang geboekt. Maar de gerechtelijke achterstand blijft voortbestaan, zowel in burgerlijke als in strafzaken. Voor het eerst schuiven politieke partijen een maximum doorlooptijd naar voren: het recht op een uitspraak binnen het jaar.Mensen begrijpen ook niets meer van de manier waarop gevangenisstraffen worden opgelegd. Wie een celstraf onder de drie jaar krijgt, ziet die sanctie meteen gereduceerd tot een derde – er is geen plaats in de gevangenissen . Onder de zes maanden wordt een celstraf gewoon niet uitgevoerd. Levenslang is door toepassing van de wet-Lejeune tien tot twaalf jaar.Rechters die een delinquent effectief twee jaar in de gevangenis willen zien zitten, geven zes jaar. Het beeld blijft hangen dat misdadigers in België belachelijk licht worden gestraft. Er is een te grote kloof gegroeid tussen de uitgevoerde en de opgelegde straf, waardoor de wet-Lejeune zelf ter discussie staat .Net als de politiehervorming geen doel op zich was maar een manier om mensen meer veiligheid te garanderen, moet het opzet van de justitiehervorming een betere dienstverlening aan de rechtzoekenden zijn. Mensen moeten nog vaak een dag vrij nemen om hun proces bij te wonen, om dan te aanhoren dat de zitting is uitgesteld. Justitie moet ook proberen eenvoudige taal te gebruiken. De gerechtsgebouwen zijn nog lang geen ‘glazen huizen’.De bewegwijzering kan stukken beter. Maar het belangrijkste blijft het verkrijgen van een uitspraak binnen een aanvaardbare termijn.

Reactie: Dit is wat ik reeds jaren aanklaag…( met alle gevolgen van dien )Maar ik voel me goed wanneer ik dit lees, ik ben niet meer alleen in de woestijn met mijn overtuiging dat ons gerechtsapparaat een democratie onwaardig is . De betutteling neemt met de dag toe, maar gangsters en kinder-moordenaars lopen vrij op straat… Hoelang nog ????

Don Viona

In de marge : WET-LEJEUNE AFSCHAFFEN?
Minister Renaat Landuyt (SP.A):

Mijn boodschap is helemaal anders dan die van ‘Vlaams Belang’. Rechters leggen nu een straf op van drie jaar als ze iemand een jaar in de gevangenis willen zien zitten. De wet-Lejeune heeft met de jaren een pervers neveneffect geschapen. Het aantal mensen dat jaarlijks de gevangenis passeert, blijft al jaren gelijk: 15.000 tot 16.000. Maar het aantal gedetineerden stijgt almaar omdat rechters steeds zwaardere straffen opleggen. We moeten rechters weer het vertrouwen schenken dat de straf die ze uitspreken, effectief wordt uitgevoerd. Iemand die vroeger twintig jaar kreeg, met kans op voorwaardelijke invrijheidsstelling na een derde, krijgt in mijn systeem acht jaar, met een opvolgingsperiode van twaalf jaar.
Minister Patrick Dewael (Open VLD):
De eenderde-regel van de wet-Lejeune moet opgetrokken worden tot twee derde. Hoewel de meeste gedetineerden pas na de helft of twee derde van hun straf vrijkomen, blijven rechters ervan uitgaan dat een veroordeelde automatisch na een derde worden vrijgelaten en ze anticiperen daarop in hun uitspraak. Daardoor krijgen we steeds langere gevangenisstraffen. Pas de wet aan aan de realiteit: voorwaardelijke invrijheidsstelling na twee derde van de straf. Maar je moet veroordeelden altijd het perspectief op een vervroegde vrijlating bieden.
Kamerlid Tony Van Parys (CD&V):We moeten terugkeren naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet-Lejeune. De beslissing om een gevangene vervroegd vrij te laten, moet stoelen op zijn risicoprofiel. Voor gedetineerden met een gewelddadig verleden kan voorwaardelijke invrijheidsstelling pas na twee derde. De wet-Lejeune wordt oneigenlijk toegepast. De overbevolking verhoogt de druk om zo vroeg mogelijk vrij te laten.


Reactie: Gewoon afschaffen die wet ‘ Le-jeune’ , levenslang is levenslang… een schurk verdient een straf , laat ze hem dan ook uitzitten ,wat ook de motivatie is om hem vrijtelaten…en heel misschien moeten wij eens gaan nadenken over het terug invoeren van de doodstraf…al was het maar op papier.

Aan een Dutroux , Horrion en C° hebben we toch niks meer in deze maatschappij..

Don Viona

Advertenties

1 reactie »

  1. de dood voor moordenaars met voorbedachtheid…is een terechte straf.

    Reactie door Anonymous — 22 mei , 2007 @ 8:35 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: