DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

22 mei , 2007

GENT – DULLE GRIET is terecht.

Filed under: Biervliet,De Dulle Griet,Gent,geuzenfeesten,kopie,malfait,optocht — donviona @ 9:15 pm

Biervliet – Gent – Berouw over stelen kanon ‘De Dulle Griet’
Het oude kanon ‘De Dulle Griet’ is terecht. Het wapentuig, dat al bijna 430 jaar in de directe omgeving van de Vrijdagmarkt in Gent stond, was een week geleden ontvreemd door vier onverlaten uit Biervliet in geuzenkleding.
Schepen van cultuur van de stad Gent, Lieven Decaluwé, is blij dat de Dulle Griet weer boven water kwam in Biervliet.
Bij de opening van de Geuzenfeesten, gisteren op de Biervlietse Markt werd de Dulle Griet terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar.
Of de snoodaards hun straf ontlopen, valt te betwijfelen. “Vier mannen hebben de eer van Gent gekrenkt“, riep loco-burgemeester Sas van Rouveroij. “Ik heb die vier zaterdag gevangen gezet in de crypte van het Belfort. De burgemeester van Terneuzen heeft in een smeekbede verzocht de vier onverlaten tijdelijk in vrijheid te stellen. Maar zaterdagnacht om 02.00 uur zet ik ze weer gevangen om berecht te worden. Als ze niet tot inkeer komen worden ze gefolterd in een Gents café. Want het is geus-geklaagd.
Lieven Decaluwe, schepen van cultuur en feestelijkheden van Gent, deed ook een duit in het geuzenzakje. “Ik heb gehoord dat de diefstal in samenspraak met jullie wethouders is gepleegd. Dat zijn geen wethouders want ze houden zich niet aan de wet. Daarom heten ze bij ons schepenen. Wij varen een rechte koers.”
Burgemeester Jan Lonink toonde berouw. “Wangedrag is het, daar zijn we het over eens.
Ik ben in ieder geval blij dat u over uw hart wil strijken om de Geuzenfeesten door te laten gaan. We moeten nog eens goed discussiëren over de vraag wat met de snoodaards te doen.”
Groot was de vreugde toen De Dulle Griet ongeschonden werd onthuld. Een forse knal als bewijs dat het ding nog werkt. Het geuzencomité had nog een verrassing voor de bestuurders in petto. Ze werden opgenomen in de Orde der ‘Gouden Draak’ van de Geuzen.
Hoogtepunt van de 35ste Geuzenfeesten was de historische optocht met dertien praalwagens en tien loopgroepen.
Deze optocht beelde een volksverhaal uit dat de massaal opgekomen toeschouwers, waarvan er velen hun auto zelfs aan de overkant van de N61 moesten parkeren, terugvoerde naar de eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog. In 21 taferelen werden de lotgevallen van Kastaar, de bastaardzoon van Graaf Lamoraal van Egmond uitgebeeld.
Kastaar was de plaatselijke bierbrouwer die het volk mobiliseerde en als onverschrokken aanvoerder van de strijders optrok tegen de Spaanse overheerser. Op het hoogtepunt van deze weerbastigheid overwogen de Biervlietse Geuzen zelfs een aanslag op Alva.
De optocht trok als het ware als een film aan het publiek voorbij, omdat de verschillende groepen de taferelen speelden.
Heel Biervliet ademt momenteel de sfeer uit van de Geuzenfeesten. Overal hangen vlaggetjes en veel mensen hebben zelfs de Biervlietse kleuren uitgehangen. Vanwege het lustrum heeft Biervliet zelfs weer stadspoorten.
Ander hoogtepunt was de heksenverbranding op de brandstapel in het Poortbos. De heks was reeds op woensdag gevangen.
De Geuzenfeesten zijn ook nog vandaag en morgen.

De historische optocht wordt morgen om 14.00 uur herhaald en er is onder meer een Geuzenreünie.
Wat vooraf ging: http://donviona.blogspot.com/search/label/De%20Dulle%20Griet

Reactie: Dat het hier om een grap ging hadden ze hier zelfs in het Gentse stadhuis al lang door… alhoewel met Hollanders moet je toch uit je doppen kijken…je weet nooit wat je terug krijgt… 🙂
—————————————————————-

PS: Wat sommigen nog niet weten na al deze misleiding is dat het kanon in Biervliet een kopie is welke terbeschikking gesteld is door Carrosserie Malfait ( Zwijnaarde ) welke ook o.a de kopie van de draak op zijn archief heeft .

Zie voor info en foto’s:http://www.blikschade.be/index.php?nav=4&exnav=2

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: