DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

22 mei , 2007

GENT – Roma moeten weer weg

Filed under: 640Euro,kraakpand,OCMW,Roma — donviona @ 9:10 am

‘De Goede Werkmanswoning’ wil namelijk deze huizen afbreken en vernieuwen.
GENT – De ‘Roma’ die vier woningen kraken in de Noormanstraat willen precies weten wanneer die huizen worden afgebroken. Eigenaar De Goede Werkmanswoning wil de krakers echter zo snel mogelijk weg. Uit veiligheidsoverwegingen en uit principe. Ministers Marino Keulen (Open VLD) van Huisvesting en Christian Dupont (PS) van Maatschappelijke Integratie waren gisteren niet aanwezig in het Vredegerecht. De laatste stuurde zelfs geen advocaat.Niet zo erg want de zaak werd meteen twee weken uitgesteld.Vier Roma-gezinnen met kinderen kraken sinds eind februari vier rijwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning in de Noormanstraat. Het is al het zevende kraakpand nadat ze eind vorig jaar hun slooprijpe woningen moesten verlaten in de Rabotwijk.Omdat de Ondersteuningsgroep Roma vindt dat de overheid haar taken niet nakomt, hebben ze de bevoegde ministers gedagvaard. ‘De Roma zijn volwaardige EU-burgers die hier legaal aanwezig zijn’, aldus meester Bart Van Tieghem. ‘Als kwetsbare bevolkingsgroep hebben ze recht op onderdak en een intensieve begeleiding naar werk. Wel, die krijgen ze niet. Het Gentse OCMW geeft hen 640 euro leefloon en verder moeten ze hun plan maar trekken. Die gezinnen hebben geen domicilie, waardoor het zelfs lastig wordt om hun kinderbijslag te blijven krijgen. Maar de OCMW-raad heeft het voorstel om hen een referentieadres te geven, met dertien tegen twee stemmen afgewimpeld.’In afwachting van een structurele oplossing willen de Roma zolang mogelijk in hun kraakpand blijven. ‘Al dat verhuizen, maakt het onmogelijk om een stabiel leven uit te bouwen, zeker met kinderen’, aldus hun raadsman.Maar de eigenaar heeft daar geen oren naar. ‘Wij willen die gebouwen slopen en vervangen door nieuwe sociale woningen’, zegt Kitty De Coninck, raadsvrouw van De Goede Werkmanswoning. ‘We hebben de vroegere bewoners hun opzeg gegeven omdat we de veiligheid in die uitgeleefde huizen niet meer kunnen garanderen. Als we de krakers zouden blijven gedogen en er gebeurt een ongeval, dan zouden wij de schuld krijgen dat we niks hebben ondernomen.’De Roma willen echter dat De Goede Werkmanswoning hen een precieze datum geeft van de start van de afbraakwerken. ‘Dan beloven we dat we 24uur voor die datum weg zijn’, aldus hun raadsman. ‘Toen we weg moesten uit vorig kraakpand De Tinten duurde het nog drie maanden voor men effectief begon met de afbraak. We vrezen dat dit nu ook weer het geval zal zijn. We proberen te communiceren met De Goede Werkmanswoning maar ze antwoorden met een vraag om uitzetting.
‘Kitty De Coninck: ‘Waarom zouden we de Roma moeten gedogen? Er is nog zoiets als het gelijkheidsbeginsel. Waarom zouden ze voorrang moeten krijgen op de tientallen mensen die op een lange wachtlijst staan om in de nieuwe sociale woningen in te trekken?’ (bron:Geert Neyt)

Reactie: Daar gaan we weer, en straks valt het woordje racisme… nee, ik heb iets tegen krakers, het is uiteindelijk inbreken en bezetting van iemands eigendom…wat de reden ook mag zijn.
En om al die luide boe-roepers testoppen is het heel simpel…. ‘ neem ze bij u in huis ” na dit zinnetje druipen ze meestal af.
Ik snap het probleem wel , maar belgie of gent alleen kan dit niet blijven oplossen uit de kas van de belasting betaler… sollidariteit is mooi, maar bied geen oplossing.
De roma hebben een slecht statuut, daar kan Belgie niet alleen iets aanveranderen..dit moet op europees vlak geregeld worden.
En het gelijkheidsbeginsel word er terecht bijgehaalt…wie eerst komt , eerst krijgt…
PS.Noem mij één land in europa waar ik zonder verdere vragen zomaar 640Euro krijg , gewoon om er tezijn ??? zoeken maar….

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: