DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

31 mei , 2007

GENT – HOOFDDOEK PROBLEMEN.

Filed under: d.termot,Gent,hoofddoek,islam,moslim,religie — donviona @ 8:11 am

GENT – Achter de loketten van het Administratief Centrum in Gent Zuid valt geen hoofddoek of keppeltje te bekennen.
De wachtenden willen zich wel mengen in de delicate discussie. Moeten religieuze symbolen achter de loketten verboden worden? ‘Dat is zinloos’, zegt Brdnikov Pavel. ‘Op die manier maak je problemen. Het belangrijkste is dat ze me goed helpen.’ Zo denkt Martha Carmenier-Van Wanseele er ook over: ‘Als ze hun werk maar goed doen. Hoeden, petten, hoofddoeken, voor mij is dat allemaal hetzelfde. Ze kunnen beter serieuze problemen aanpakken.’ ‘Ik draag zelf een kruisje, waarom zou een ander dat niet mogen’, zegt Cindy Onate Martinez. ‘Ik zou dat niet afdoen voor mijn werk, ik heb het al mijn hele leven om.’Ook Marc Stur draagt een kruisje, dat hij als romantisch geschenk kreeg. ‘Ik zou het wel afdoen’, zegt hij. ‘Een verbod vind ik een goed idee. Overal, niet alleen aan de loketten. In de Koran staat niet dat je een hoofddoek moet dragen, je moet je gewoon sober kleden.’ModeNora draagt een hoofddoek. ‘Persoonlijk zou ik hem wel afdoen als het echt een probleem is voor de werkgever’, zegt ze. ‘Maar niet iedereen zal dat willen. Een loketbediende moet in de eerste plaats goed Nederlands spreken en kunnen omgaan met mensen.’Neutraliteit van de publieke ruimte blijkt niet het enige probleem. ‘Mensen moeten herkenbaar zijn’, zegt Magda Terryn. ‘Je hebt van die hoofddoeken waarbij je bijna niets van het gezicht meer ziet. Dan lijken ze allemaal op elkaar. Maar het stoort mij niet als iemand zijn religie toont.”Ik ben een Française en wij voeren dat debat al jaren’, zegt Émanuelle. ‘Maar als een grote ontwerper de hoofddoek als mode lanceert, draagt iedereen er eentje en heeft niemand nog kritiek.’


Dit is wat allemaal niet mag volgens de geldende code…voor ambtenaren
‘We willen het debat afwachten’
GENT – Dat de hoofddoekenkwestie gevoelig ligt bij Open VLD, blijkt uit de reactie gisteren van Sami Souguir, fractieleider in de gemeenteraad. ‘Wij hebben daar met onze fractie over gediscussieerd, maar ik kan nu nog niet zeggen wat ons standpunt zal zijn.’Heeft de liberale fractie dan geen eensgezind standpunt bereikt? ‘Toch wel, maar ik wil dat we vanavond een sereen debat kunnen voeren.’Mogen we dat standpunt dan niet weten? ‘Jawel, maar ik vind het niet opportuun om dat vóór de gemeenteraad mee te delen.’Maar onze krant verschijnt pas morgen, na het debat. ‘En toch vinden we het niet opportuun.’ Waarvan akte.

‘Zoiets gaat veel en veel breder’
GENT – ‘De SP.A is tegen een verbod’, zegt Cathy Plasman, SP.A-fractieleider. ‘Het Vlaams Belang viseert met zijn motie de moslimgemeenschap. Dit is provocatie.”Het gaat veel breder, het gaat om een dresscode op het werk. Mag je met gescheurde jeans, piercings of tatoeages komen werken. Net voor de verkiezingen dat debat beginnen en op een drafje afhandelen lijkt me niet goed. Wij willen de discussie aangaan maar op een serene manier, waarbij we alle mogelijke actoren betrekken, ook de allochtone verenigingen.”Als er een discussie komt, moeten we alle elementen in het debat betrekken. Kan een bestraalde kankerpatiënt met een sjaaltje of een pet op aan de slag aan een loket? Er stelt zich geen probleem bij de Gentse stadsdiensten. Bovendien zijn er andere meer dringende dossiers, zoals huisvesting.’

‘Zo’n verbod is een verarming’
GENT – Filip Watteeuw, fractieleider Groen!: ‘Groen! is absoluut tegen een verbod. De campagne die in Antwerpen is gevoerd Hoofddoek of niet, de stad is van iedereen vat ons standpunt goed samen. Wij kiezen voor diversiteit en wij willen mensen in hun eigenheid laten.”Neutraliteit betekent niet dat je alles uitgomt en je religieuze of filosofische overtuiging onder stoelen of banken steekt. Dat is een verarming. Het belangrijkste is dat de dienstverlening goed is en respectvol gebeurt.”Een verbod werkt ook contraproductief. Dan ga je mensen wegduwen uit de samenleving, want dan mag je niet zijn zoals je bent. Wij willen het debat aangaan, maar niet nu. Het Vlaams Belang wil net voor de verkiezingen alleen maar polariseren en mensen tegen elkaar opzetten.’ (kvk)

‘We willen de neutraliteit handhaven’
GENT – Filip Van Laecke, fractieleider CD&V: ‘Het Vlaams Belang stelt het probleem vrij sectair, door er één element uit te pikken: de hoofddoek van de moslima. Die partij wil er alleen maar electorale munt uit slaan. Het debat moet ruimer worden gevoerd, over de vraag hoe we de neutraliteit kunnen handhaven.”We moeten over alle religieuze, politieke en ideologische symbolen praten. Wij zijn dus voor een verbod. De dienstverlening van een overheid moet neutraal zijn, zeker voor ambtenaren die een loketfunctie hebben. Lokale besturen moeten daar zelf over beslissen. Ik verwijs ook naar de deontologische code van het Gentse stadspersoneel die politieke, ideologische, religieuze of filosofische propaganda tijdens de diensturen verbiedt. Wij willen daar best over discussiëren, maar in alle sereniteit, niet nu dus.’ (kvk)

‘Geen kruis, dus ook geen hoofddoek’
GENT – ‘We willen dat de deontologische code van het stadspersoneel wordt nageleefd’, zegt Francis Van den Eynde, fractieleider van Vlaams Belang. ‘Die zegt dat tijdens de diensturen geen ideologische propaganda mag worden gevoerd. Welnu, die code wordt niet nageleefd als het om hoofddoeken gaat. Dus ambtenaren mogen geen kruis rond hun nek dragen, geen T-shirt met Che Guevara erop, maar wel een hoofddoek. Logisch ook: SP.A en Groen! moeten hun allochtone kiezers houden.’Vlaams Belang wil verdergaan dan het verbod in Antwerpen, waar de hoofddoek enkel geweerd wordt achter het loket. ‘Omdat zij in contact komen met de burger… Alsof de collega-ambtenaren geen burgers zijn.’Hoeveel Gentse ambtenaren een hoofddoek dragen, weet het Belang niet. ‘Dat is ook niet belangrijk, het gaat ons om het principe.’

Hoofddoek verdeelt de meerderheid het debat over verbod uitgesteld tot najaar.
GENT – Stadsambtenaren mogen voorlopig hun hoofddoek aanhouden. Open VLD en SP.A zijn het niet eens over een mogelijk verbod en zullen de discussie pas na de zomer aangaan.

In Antwerpen mogen stadsambtenaren die met publiek in aanraking komen, geen hoofddoek dragen. In Gent mag dat wel. Hoog tijd, vond Vlaams Belang-fractieleider Francis Van den Eynde, om te weten wat het Gentse stadsbestuur van plan is.Hij bond gisteravond tijdens de gemeenteraad de kat de bel aan en diende een motie in met de vraag om het dragen van een hoofddoek door stadsambtenaren te verbieden. ‘Zelfs in Turkije is een hoofddoek in publieke functies verboden. Als we niet katholieker mogen zijn dan de paus, dan moet Gent zeker niet islamitischer zijn dan Turkije. Om de godsdienstige neutraliteit te bewaren mag het stadsbestuur het dragen van dit ostentatief religieus symbool niet langer tolereren.’Burgemeester Daniël Termont (SP.A) hapte niet toe. Hij hekelde de electorale stunt van Van den Eynde. ‘Het zal wel geen toeval zijn dat jullie dit voorstel doen op nauwelijks twee weken van de federale verkiezingen. Wij willen het debat liever in alle sereniteit voeren, met kans tot woord en wederwoord en niet hier en nu op het einde van een lange gemeenteraad.’Volgens Termont is het voorstel van Van den Eynde zelfs niet uitvoerbaar. ‘De beslissing tot een gelijkaardig verbod op hoofddoeken in Lokeren werd onlangs door de provinciegouverneur geschorst. De vraag stelt zich of een lokale overheid dergelijke beperkingen kan opleggen aan haar personeel.’Een antwoord daarop kwam er gisteravond niet. Termont stelde voor om de discussie uit te stellen tot dit najaar. Het is nu al duidelijk dat die hindernis niet zomaar zal genomen worden. Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar SP.A en VLD zijn het oneens over het verbod op hoofddoeken. ‘Net zoals bij de bevolking zijn de meningen in deze gemeenteraad daarover verdeeld’, zei Termont daarover. ‘De scheidingslijn tussen voor en tegen komt niet overeen met die tussen meerderheid en minderheid. Zelfs binnen de partijen zijn er tegenstrijdige opvattingen.’De fractieleiders hielden zich gisteravond stil. Enkel Filip Van Laecke (CD&V) en Helga Stevens (N-VA) lieten weten dat zij het ermee eens zijn om het inhoudelijk debat dit najaar te voeren. De motie van het Vlaams Belang werd dan ook weggestemd.Premier en gemeenteraadslid Guy Verhofstadt (VLD) was tijdens het debat een opvallende afwezige. Hij had gisteravond afspraken met de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en de ambassadeur van de Verenigde Staten. Vice-premier Freya Van den Bossche woonde de gemeenteraad wel bij. (bron:Dieter Herregodts)

Reactie: Terug gaat onze burgemeester D.Termont een probleem met allochtonen uit de weg, waarom ?? Is men bij de SP.a werkelijk zo bang van stemmenverlies zoals het VB beweerd, men zou het gaan denken.
Als men wakker ligt van mijn mening… Goed , ik ben contra…en wel om volgende redenen..:
Wij als vrijzinnigen hebben jaren gevochten om symbolen van de kerk en religie uit het openbare leven tekrijgen…en nu krijgen we de islam over ons heen met al zijn symbolen… het is al erg genoeg dat ook wij voor deze religies moeten betalen.
Mag je met gescheurde jeans, piercings of tatoeages komen werken en je politieke of religie promoten op de werkplek …het antwoord is NEE..want indien je deel uitmaakt van het stadspersoneel… moet je je zelf neutraal opstellen om niemand aanstoot tegeven.
Dus waar zijn we moeilijk overaan het doen… het mag niet…want die hoofddoek is een symbool van religie… ( wat zelfs in eigen rangen betwist word)

Gewoontes,religie en symbolen horen niet thuis in het openbare leven, die hou je voor thuis.

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: