DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

7 juni , 2007

WIELRENNEN – Verboden producten gevonden

Twee van de dertien verhoorden vrijgelaten in dopingzaak
Het gerecht is vanochtend binnengevallen bij een tiental renners en verzorgers uit het wielermilieu, onder andere van de wielerploeg Quick.Step, in Vlaanderen en Wallonië.
Er zijn “belangrijke hoeveelheden” verboden producten gevonden, waaronder EPO en de befaamde ‘pot belge’. Dertien personen werden de hele namiddag verhoord. Daarvan zijn er nu twee vrijgelaten, wat niet noodzakelijk betekent dat ze onschuldig zijn. Eén persoon wordt morgen voor de onderzoeksrechter geleid. Dat is wellicht de spilfiguur in de zaak, een ex-prof uit Charleroi, die de dopingproducten verspreidde in Wallonië en Vlaanderen. Omdat er enkele huiszoekingen gebeuren in andere arrondissementen, heeft het gerecht niet 24 maar 48 uur de tijd om te beslissen of die personen al dan niet worden aangehouden. Over het lot van de tien andere betrokkenen kan het parket nog geen uitsluitsel geven. De speurders werden op het juiste spoor gezet door de tips van Jean-Marie Dedecker, waarna onder meer telefoons werden afgeluisterd. Daarbij zou het codewoord ‘pannenkoek’ voor doping gestaan hebben. Om een dopingdeal af te sluiten gingen de betrokkenen een pannenkoek eten. Na de ‘gesneden broden’ uit de zaak-Landuyt die Johan Museeuw deden vallen, nu dus de ‘pannenkoeken’ die grote gevolgen zouden kunnen hebben. Verder zou ‘koerswiel’ voor ‘pot belge’ staan.
Intussen is bekend dat het gerecht onder meer in Fleurus, Harelbeke, Houthulst, Roeselare en Geluwe binnenstapte. In Geluwe gebeurde dat bij een 37-jarige man die vorig jaar nog reed als eliterenner zonder contract. Eén van de dertien personen die verhoord werden, was ex-profrenner David Windels. Windels kwam op de voorgrond toen de zaak rond veearts José Landuyt losbarste. Hij beschuldigde de veearts er toen van dat hij hem destijds als renner verslaafd maakte aan verdovende middelen. In 1997 werd hij door de Kortrijkse rechter veroordeeld voor handel in amfetamines. Hij belandde in de cel.Een andere naam die ondertussen gelekt is, is die van Quick.Step-verzorger Johan Molly uit Wulvergem (Heuvelland). Die is na ondervraging vrijgelaten. Een veertigtal agenten van de federale politie werden ingezet voor de operatie die een uitvloeisel is van het dossier dat Jean-Marie Dedecker in september vorig jaar aan het gerecht bezorgde. Het onderzoek werd aan het parket van Kortrijk gegeven omdat een aantal geciteerde personen in de regio wonen.
“We hebben die informatie van Dedecker gecheckt en gedubbelcheckt”, zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. “Uiteindelijk hebben we beslist om tot huiszoekingen over te gaan. Er zijn belangrijke hoeveelheden verboden producten gevonden”, volgens Janssens. “Er zijn renners en verzorgers meegenomen voor verhoor en die verhoren zijn op dit moment nog aan de gang. Maar namen geven we niet.” Patrick Lefevere, de manager van de Belgische Quick.Step-ploeg, zei aanvankelijk dat hij niet op de hoogte was van huiszoekingen. “Ik ben onderweg naar Parijs en weet van deze zaak niets af. Ik kan er dan ook weinig over zeggen.” Even later volgde dan een communiqué van de Quick.Step-manager: “Patrick Lefevere neemt kennis van het feit dat er een huiszoeking geweest is bij 1 verzorger van de ploeg voor zover hij weet. Hij kan echter geen verdere uitleg geven daar hij in Parijs is voor een vergadering met de IPCT, de 3 grote ronden en de UCI. Hij wacht de inhoud van de persconferentie in Kortrijk af maar desalniettemin stelt hij met grote verbazing vast dat dit gebeurt drie dagen voor de verkiezingen. Kon dit misschien niet wachten tot volgende week?”, aldus het communiqué. Dedecker”De gebeurtenissen van vandaag bewijzen dat ik gelijk had“, zei Jean-Marie Dedecker vanmiddag. “Ik weet om wie het gaat, maar ik noem geen namen. Ik laat het gerecht zijn onderzoek doen en iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Om welke producten het gaat? De klassieke producten. Ik weet van epo, amfetamines, groeihormonen en pot belge.” Volgens Dedecker heeft het gerecht zijn eigen agenda gevolgd en is er voor hem geen sprake van een verkiezingsstunt. “Dit gaat om de zuiverheid van de sport, de volksgezondheid en mijn integriteit. Het kan me zondag stemmen kosten, maar dat is het me waard.””Er zijn sinds de jaren negentig reeds 21 dopingdoden gevallen. Dit is toch meer dan over de schreef. Ik heb het lef gehad dit probleem aan te kaarten en werd door sommigen overladen met alle zonden van Israël.” Dedecker alludeerde er ook op dat er van hogerhand ingegrepen is in het onderzoek. Eén van de speurders zou al snel van de zaak genomen zijn.

Reactie: Goed gedaan J.Marie, en hopelijks brengt het mensen op een ander idee wanneer over jou geroddeld word…je hebt gelijk gekregen, zoveel is wel duidelijk. Hopelijks word deze stal eens goed uitgemest… maar ja… geld doet wonderen..

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: