DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

13 juni , 2007

GENT – Gent geneest stadskankers

Filed under: afbraak,bouwgronden,discriminatie,Gent,jonge gezinnen,Karin Temmerman — donviona @ 10:28 am

Na sloping kunnen jonge gezinnen goedkope bouwgrond kopen.
GENT – Dit jaar nog wil Stad Gent zo’n twintig verkrotte huizen opkopen, vooral in het centrum en de 19de-eeuwse gordel. Die worden afgebroken en vervolgens wordt de bouwgrond goedkoop verkocht aan jonge gezinnen. We slaan op die manier twee vliegen in een klap’, zegt schepen van Woonbeleid Karin Temmerman (SP.A). ‘We kunnen stadskankers wegwerken én we geven jonge gezinnen die anders niks betaalbaars vinden, toch de kans om in Gent te bouwen. We verkopen de gronden immers aan prijzen die onder het gemiddelde liggen van het arrondissement Gent – en dus zeker een heel stuk onder de prijzen die je normaal voor bouwgronden betaald in het centrum. We willen concurrentieel zijn met – en zelfs beter doen dan – de randgemeenten.’

Temmerman organiseert de hele operatie via het Stadsonwikkelingsbedrijf (SOB). ‘We hebben al 21 gronden aan de Moriaanstraat, de Nijverheidsstraat, de Meulesteedsesteenweg en op de Arbedsite die we dit jaar nog goedkoop willen verkopen. Daarnaast trekken we, met subsidies van het Grootstedenbeleid, ook nog eens 1,8 miljoen euro uit om in 2007 nog 20 verkrotte panden aan te kopen. Die zullen we dan in 2008 verkopen.’Nu al wordt er met eigenaars gepraat van leegstaande en onderkomen woningen aan onder meer de Papegaaistraat, de Dendermondsesteenweg, de Oudevest en de Kogelstraat, terwijl de stad ook een oogje heeft op braakliggende gronden aan de Serpentstraat, Aaigemstraat en Tentoonstellingslaan. ‘Nu gaat het nog om aankopen, maar ik wil met de Vlaamse Gemeenschap gaan praten om ook tot onteigeningen over te kunnen gaan. Dat zou dan via een stappenplan gaan, waarbij we eigenaars die hun woningen laten leegstaan, eerst waarschuwen, vervolgens leegstandsbelasting heffen en – als er dan nog niks gebeurt – onteigenen. Stadskankers maken buurten onleefbaar. Op deze manier kunnen we dat probleem aanpakken.’De gronden zullen in de eerste plaats worden verkocht aan jonge gezinnen, zegt Temmerman. ‘We mikken op gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van tussen de 40.000 en 50.000 euro. Mensen dus die te veel verdienen voor een sociale woning, maar die nu financieel te kort komen om gronden te kopen in de stad.’De schepen beseft dat er veel belangstelling zal zijn voor dit nieuwe initiatief. ‘Daarom zullen we een reglement opstellen met een puntensysteem. Dat zal rekening houden met bijvoorbeeld het inkomen, het aantal kinderen, misschien zelfs met het aantal jaar dat iemand al in Gent heeft gewoond… Zelfs dan zullen er nog gezinnen ex aequo eindigen, maar in die gevallen zullen we een loting organiseren. Ik wil vermijden dat, zoals voor sociale woningen, mensen dagenlang op voorhand moeten komen kamperen.’Wie zo’n grond koopt, krijgt wel de verplichting opgelegd om er binnen de twee jaar op te bouwen. ‘Om de prijs nog te drukken en om meer controle te houden op wat er met die gronden gebeurt, onderzoeken we ook nog of we niet kunnen werken met een systeem waarbij we de grond in erfpacht geven’, aldus Temmerman.
De twintig krotwoningen die de stad dit jaar koopt, zijn volgens de schepen nog maar een begin. ‘Ik wil hiermee doorgaan en droom ervan ieder jaar met het SOB een honderdtal gronden te kunnen aanbieden – al vrees ik dat vijftig vermoedelijk realistischer is. Als we die grotere aantallen halen, zullen we hopelijk ook het neveneffect krijgen dat we de grondprijzen in Gent onder controle krijgen.’ (bron:Tom Dams)

Reactie: Het idee is goed , zo sla je 2 vliegen in één slag, krotten weg en goedkopere gronden…maar ik heb wel enkele bedenkingen… waarom terug discriminatie???
Wat is er tegen oudere of kinderloze gezinnen…hebben die geen recht op goedkopere bouwgrond ??? en zo nee..waarom, zijn deze gezinnen minderwaardig misschien, hebben die geen recht om in Gent tewonen..???

Don Viona
Advertenties

1 reactie »

  1. die selectie lijks me weer voor honderd procent SP. eerst de vriendjes en dan de vreemden en ooit misschien een ras echte gentenaar.t’is te merken aan de uitslag maar dat kan hun niet deren schijnbaar.

    Reactie door rudy D — 14 juni , 2007 @ 9:20 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: