DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

16 juni , 2007

GENT – Gentse Fieste 2007

Filed under: Gentse Feesten,GentseFieste,trefpunt — donviona @ 9:21 am

Raymond opent en Roland sluit podium Sint-Jacobs.Trefpunt met veel eigen projecten naar Gentse Feesten
GENT – Trefpunt geeft de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs kleur met drie opmerkelijke eigen producties. Het gaat om Vlernika, een Waeri-project en Djamelike. Walter De Buck en Raymond openen de eerste avond, Roland sluit af. In de toekomst willen we nog meer eigen producties opzetten’, zei Trefpunt-voorzitter Guido De Leeuw. ‘Op die manier profileren we ons als een festival.’

VLERNIKA – Wordt samen met de dienst Feestelijkheden van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap gecreëerd. Het omvat een multimediaal concert, gecomponeerd door stadscomponist Dick Van der Harst. Cineast Fabio Wuytack maakt er beelden bij.Dat project komt er omdat het 70 jaar geleden is dat een grote groep Spaanse vluchtelingen-kinderen in België onderdak vond. Gent speelde daar een belangrijke rol in. Niet minder dan 250 niños komen uit Spanje naar Gent. Ook de Baskische premier zal op 10 juli in Gent zijn.Acteur Daan Hugaert kruipt in de huid van een voormalig Spaans vluchtelingenkind. Zijn productie heet Spaans Krijt. In Ons Huis komt een tentoonstelling. Er is ook een boek gemaakt, Los Niños, dat dinsdag in Vooruit wordt voorgesteld.
WAERI – Is een project op basis van een idee van zanger Wigbert Van Lierde. Karel Waeri (1842-1898) is een legendarische Gentse volkszanger. Walter De Buck en Wannes Van de Velde haalden zijn liederen vanonder het stof. Wigbert stelde een stevig orkest samen dat enkele jonge musici zal begeleiden. Waeri wordt de 21ste eeuw binnengeloodst.Wannes Cappele, Marie Koop, Klaas Delrue (Yevgueni) en Mira brengen persoonlijke vertolkingen. Zowel de kritische, als de lollige Waeri komt aan bod. Wigbert noemt Waeri ‘de onbekende Woody Guthrie van de Lage landen’.
DJAMILIKE – Melike Tarhan en Djamel sloegen de handen in elkaar voor Ze kwamen uit het Zuiden. Melike is een Turkse zangeres die in Gent opgroeide. Djamel ontvluchtte het fundamentalisme in Algerije en woont al 14 jaar in Gent. Noord-Afrikaanse, Iraakse, Turkse en Belgische muzikanten brengen een eerbetoon aan de Vlaamse en Nederlandse popmuziek. Ze geven hun eigen kijk op liedjes van Clouseau, Thé Lau, Doe Maar, Gorki, Raymond, Will Tura, Johan Verminnen. Luc De Vos en Herman Brusselmans zegden toe teksten te schrijven.Nacht-Stadscomponist Dick Van der Harst staat centraal bij Trefpunt. Hij mag onder de noemer De keuze van de stadscomponist bij nacht elke nacht het programma in de spiegeltent invullen. Hij nodigt muzikale vrienden als Koen De Cauter en Tuur Florizoone uit.De eerste dag geeft Logos een opmerkelijke marathonvoorstelling in de Spiegeltent. Godfried-Willem Raes presenteert van 15 tot 3 uur het project Man & Machine. Logos heeft de voorbije jaren ongeveer 40 muziekinstrumenten omgebouwd tot zelfstandig spelende instrumenten voor een zelfgebouwd ‘muzikaal robotorkest’. Voor de vierde keer heeft in de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (Kantl) Gentse Vleugels plaats. Daan Van de Walle nodigt acht pianisten uit. Heleen Van Haegenborgh kreeg een compositieopdracht. Chris Thys oogstte vorig jaar succes met haar voorlezingen uit de dagboeken van Virginie Loveling. Ook zij is er terug in het Kantl.
Debatten zijn er ook weer en het zijn ‘politieke debatten’ beklemtoonde Eric Goeman. Op zondag 15 juli is het thema solidariteit. Goeman ontvangt er onder meer burgemeester Daniël Termont en bisschop Luc Van Looy.Trefpunt neemt ook weer het Baudelopark in, waar boombals en Bal populaires de danslustigen zullen plezieren. Op het groot podium bij Sint-Jacobs komt een uiteenlopend gezelschap artiesten optreden, onder wie veel Gentse namen. Ze variëren van Willem Vermandere en Miek en Roel over Baba Zula, Madensuyu, Flat Earth Society, Absynthe Minded, Kris De Bruyne, Ambrozijn, James Taylor Quartet, Yevgueni, Briskey Big Band tot Bruno Deneckere. (bron: Karel Van Keymeulen)

Reactie: Echt een druk programma, het allemaal meemaken zal waarschijnlijk teveel zijn van het goede…

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: