DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

16 juni , 2007

GENT – Havenbeeld deels gestolen.

Filed under: beeldhouwerscollectief,farmanstraat,loods 13,Walter De Buck — donviona @ 10:02 am

Walter De Buck in zak en as na diefstal uit Loods13
GENT – Uit een gebouw aan de Farmanstraat, waar het Loods13 gevestigd is, werden koperplaten en onderdelen voor een nieuw havenbeeld gestolen. Walter De Buck en zijn medewerkers hebben vijf maanden voor niets gewerkt. In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken bij Loods 13 in de Gentse haven.

De vzw probeert samen met het OCMW creatieve mensen aan het werk te zetten. De dief of de dieven gingen aan de haal met koperplaten en onderdelen van het kader dat het nieuw havenbeeld moest dragen.’Ik schat dat er voor 30.000 euro aan koper is gestolen’, zegt Walter De Buck. ‘Dit is een zware tegenslag. Want in het maken van het kader dat het beeld moest samenhouden hebben we al vijf maanden werk gestoken.’Medewerker Jean Cracco laat zien waar de dief een venster insloeg. ‘Enkele maanden geleden is er ook een inbraak geweest, via een ander venster. Het moet een smalle kerel zijn geweest met een grote voet die door het raampje is geklauterd. Hij heeft dan met een koevoet een deur geforceerd en kwam in het atelier waar al het koper en een reeks afgewerkte beelden stonden. Daar kon hij ook de poort openen. We vonden sporen van een smalle oplegger.”Ze namen tien platen mee, een beeldje van Walter De Buck, twee beelden waaraan we bezig waren en alle tussenstukken voor het havenbeeld. Maar ze hadden geen oog voor andere kunstwerken die ook in brons zijn gemaakt. Ze namen ook geen werktuigen mee. Ze moeten zeer vlug tewerk zijn gegaan’, zegt Cracco.
De Buck werkt al enkele jaren aan een havenbeeld dat het oude beeld moet vervangen. Het zal op de rotonde aan de Vliegtuiglaan komen. Het elf meter hoge beeld bestaat uit drie delen. Het beeldt Atlas uit die het dak van de wereld draagt. Daar staat een enorme draaiende bol op. Een ballerina danst op de top. Die onderdelen zijn klaar en staan naast de loods in steigers te wachten op de assemblage. Om die drie delen samen te houden wordt er een heel kader rond het beeld gebouwd. Precies al die stukken zijn gestolen. Jonas Verbist, een van de trouwe medewerkers, zegt dat het een arbeidsintensief karwei was om al die platen te slaan en te krommen. Walter De Buck en zijn medewerkers moeten herbeginnen.De Buck: ‘We wilden eind dit jaar klaar zijn. Dat wordt enkele maanden later. Ik nam al contact op met de firma Cuprochimique die ons koper levert. Zij geven ons als wijze van sponsoring een goede prijs. Maar we zijn een pak geld kwijt.’De Buck was nog volop bezig met de nodige fondsen te verzamelen. Voor het beeld is ongeveer 150.000euro nodig. (bron:Karel Van Keymeulen)

Reactie: Dat krijg je als de koperprijs de hoogte ingaat , een grondige controle bij koper opkoppers en het afdwingen van een meldingsplicht bij verdachte leveringen zal misschien iets aan het ligt brengen.
Wat het beeld betreft…wat hier voorgesteld word lijkt me op het eerste zicht nogal bombastisch… een fout die Walter wel eens meer maakt.. nu en in het verleden.

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: