DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

21 juni , 2007

POLITIEK – Peeters viseert oudere auto’s

– Er komt dit najaar een tweede Vlaamse klimaatconferentie en die moet zich vooral buigen over nieuwe maatregelen voor mobiliteit en gebouwen.

‘Er rijden te veel wagens rond van voor 1996. Zij stoten te veel CO2 en fijn stof uit. Daarom leg ik het voorstel om ze uit de markt te halen, voor aan de klimaatconferentie’, zegt de Vlaamse minister van Milieu, Kris Peeters (CD&V). Hij wil in het najaar een tweede klimaatconferentie houden met de 275 experts die ook aan de eerste klimaatconferentie deelnamen. Die experts moeten zich buigen over nieuwe milieumaatregelen om de Kyoto-norm (5,2 procent minder uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 in vergelijking met 1990) te halen. Die tweede conferentie moet zich vooral buigen over maatregelen voor mobiliteit en gebouwen. Alle voorstellen zijn mogelijk en bespreekbaar. Maar Peeters heeft ook zelf een aantal voorstellen, onder andere het oude wagenpark van de burger vervangen. Oude wagens ‘Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen oude wagens en minder gegoede mensen of oude wagens en oude mensen. Er is wel een verband tussen oude wagens en een tweede wagen in een gezin. In Vlaanderen rijden 360.000 auto’s van voor 1996 rond. De conferentie moet zich buigen over de vraag of en hoe we die versneld uit de markt krijgen. Als de klimaatconferentie dat wil, moeten we daar een budget voor vrijmaken. Ik wil daar zeker in investeren. De auto’s moeten dan wel ontmanteld en gerecycleerd worden, want ik wil niet dat die vervuilende auto’s dan naar de ontwikkelingslanden worden geëxporteerd.’ Volgens Peeters rijden er ook te veel diesels rond. ‘We hebben jarenlang een verkeerd beleid gevoerd, namelijk een om dieselgebruik te promoten. Terwijl het niet aangaat een diesel te gebruiken voor korte afstanden. Ook daar moeten we iets aan doen.’ Ook een Belasting op Inverkeersstelling (BIV) op basis van een Ecoscore (de milieuvriendelijkheid van de wagen) staat op Peeters’ lijstje, net als een slimme kilometerheffing.
‘Een aanvaard principe is: de vervuiler betaalt. Ik vind het even legitiem om te zeggen: de gebruiker betaalt. Maar we moeten dat wel op Benelux-niveau invoeren. In Nederland komt die er tegen 2011; niets belet ons om die geleidelijk in te voeren. Een wegenvignet is een mogelijke eerste stap. Het systeem van kilometerheffing moet wel voldoende doordacht zijn. Ik wil niet dat er veel ruimte komt op de snelwegen, maar dat de sluipwegen overvol zitten. Ik hoop dat ook hierover de conferentie ook daarover voorstellen zal doen.’
De minister is er zich van bewust dat de Vlaming, als aan zijn auto wordt geraakt, erg terughoudend reageert. Toen hij voor het eerst de snelheid van de auto’s op de autowegen beperkte tot 90 kilometer per uur door de smog, stond de telefoon op het kabinet roodgloeiend.
‘Het zal nog veel bloed, zweet en tranen kosten voor iedereen zich achter die maatregelen kan scharen’, zegt Peeters. ‘Daarom is het van belang dat we nog meer mensen betrekken bij het beleid, nóg meer dan we in de eerste conferentie gedaan hebben. Ik ben voor een participatief milieubeleid. Er is onder de mensen meer wijsheid dan velen denken. Maar je moet willen luisteren.’ (bron:Inge Ghijs, Guy Tegenbos)
Reactie: Eerst en vooral, ik ben tegen… Ik als auto bezitter en rijder ben het hartstikke beu om als melkkoe tedienen voor deze CD/V kerel.. we betalen ons nu al blauw aan allerhande taksen..en andere spitsvondigheden om toch maar geld in het laadje tebrengen…op onze rug.
En het milieu dan, goed er moet iets gebeuren blijkbaar, maar dan graag op wereldvlak en niet in ons Vlaamse stukje grond alleen , jullie hebben de diesels naar voor geschoven…dus los het nu zelf eens op..en vraag ondertussen eens aan onze koninklijke club en onze andere leiders waarom zij met geen kleinere en properder auto’s rondrijden ..?? En zeg nu niet ‘ Dat is tegen dat ze overkop gaan zoals Guy…!!! ‘… in Gent is overkomen. (R4 crash)
Stop deze waanzin , begin misschien aan de vervuilende ‘wereld industrie’ scherpere normen opteleggen…of aan W.Bush… maar ja dat gaat blijkbaar niet zo simpel.

Don Viona
Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: