DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

22 juni , 2007

GENT – "Gentse Krommewal" is aan vervanging toe.

Filed under: appartementenblok,Beersteeg,dienst Bevolking,Gent,Krommewal — donviona @ 2:20 pm

Modern appartementenblok vervangt oud-gebouw dienst Bevolking







Nieuw stadsontwikkelingsproject tussen Krommewal en De Beersteeg
GENT – De oude gebouwen van de dienst Bevolking aan de Krommewal worden vervangen door een appartementencomplex in hedendaagse architectuur. De projectontwikkelaar liet ook een masterplan maken voor een stadsontwikkeling die tot de Willem De Beersteeg leidt.

De weg naar de Krommewal is bekend voor veel oudere Gentenaars. Jarenlang was de dienst Bevolking daar gehuisvest. Wie zich wilde domiciliëren, een verhuizing doorgeven, een rijbewijs afhalen of een reispas moest hebben kon daar terecht. De bogengaanderij van het gebouw, dat in 1930 was opgetrokken, was heel herkenbaar.Dat gebouw is gesloopt. Het wordt vervangen door een complex in hedendaagse architectuur. Projectontwikkelaar is het jonge bedrijf Flanders Estate, dat zowel nieuwbouwprojecten opzet als renovaties doet. Het spitst zich toe op binnenstedelijke projecten in Gent.
Zaakvoerder Koenraad Belsack vertelt dat ze al drie jaar bezig zijn met het “Arteveldehof”, want dat wordt de naam van het project. ‘We realiseren het samen met bouwbedrijf R. Notte & zonen uit Wetteren, waarmee we samen bouwheer zijn. Het gebouw was niet waardevol genoeg om te bewaren. Maar omdat het zo herkenbaar was, hebben we eerst een soort wedstrijd georganiseerd tussen drie Gentse architectenbureaus; we werken uitsluitend met Gentse architecten. Ook met de dienst Stedenbouw en de dienst Monumentenzorg hebben we gezocht naar een passende oplossing. We kozen voor moderne architectuur. Het is zeer belangrijk voor de stad om daar op een kwaliteitsvolle manier te bouwen. Voor de hoogte keken we naar het hoekgebouw’, zegt Belsack.’In een eerste fase bouwen we langs de Krommewal negentien appartementen. Ze variëren van traditionele appartementen naar luxueuze flats. Onder het complex komen 22 ondergrondse parkeergarages. We hebben ook plannen om een tweede fase uit te werken. We hebben alvast een masterplan gemaakt waardoor een project mogelijk zou zijn dat doorloopt tot in de Willem De Beersteeg. We voeren daarvoor gesprekken met een buurman. Als we met hem tot een akkoord komen, kunnen we het project uitbreiden en hebben we de mogelijkheid om het door te trekken tot aan de Leie. We hopen tegen de zomer van 2009 klaar te zijn.’De investering ligt tussen de 4 en 5 miljoen euro. De prijzen van de appartementen variëren van 125.000 tot 550.000 euro. Op vier appartementen na zijn ze allemaal al verkocht. Architectenbureau A., geleid door Claude Van Acker en Kathy Vermeeren, tekende de plannen. Van Acker zegt dat ze een oplossing hebben gezocht tussen de kleinschalige woningen van de Krommewal en de grootschalige hoogbouw er vlakbij.Van Acker: ‘Noem het een hedendaagse vertaling van stadsarchitectuur. We moesten een overgang maken van dat grote flatgebouw naar de andere gebouwen. We zochten ook een drager voor kleinere eenheden. De kleurvlakken in de gevel worden uitgevoerd in gevelmetselwerk zoals je ook ziet in de meeste woningen in de straat. De glasvlakken vormen dan weer een groter geheel. De lift is een verticaal element die het gebouw opdeelt en wat dynamiek en leven in het straatbeeld brengt. De mensen willen dat architectuur een gelaat heeft.”Om dit project op een juiste wijze in het straatbeeld in te passen, hebben we zelfs de denkoefening gemaakt om de notariswoning rechts van het project met een glasachtig extra bouwlaag te doen aansluiten bij het gaberiet van het hogere hoekgebouw.”Het meest kwaliteitsvolle element van het project is de open binnenruimte met groen. Alle binnengevels komen in metselwerk en sluiten zo aan bij typische stedelijke achtergevels.’ Van Acker werkt samen met Egus Architecten voor de realisatie en werfopvolging. Aan het einde van de Willem De Beersteeg ligt een vergeten parkje. Het stadsbestuur had plannen om daar een aanlegsteiger voor kajaks te maken. ‘Daarom loopt een wandelpad door het Arteveldehof dat tot aan de Leie zal leiden. Ook komt er een doorsteek van op de Krommewal’, zegt Belsack nog. (bron: Karel Van Keymeulen)

Reactie: Als bij wonder mocht toch eens een ouder gebouw sneuvelen in Gent, heeft men eindelijk genoeg van deze vooroorlogse bouwwerken waar soms zoveel omtedoen is. Laten we leven in een moderne en oude stad…zo komen beiden aan hun trekken…
T’zal in ieder geval veel properder zijn dan voorheen ,en de ratten ?, die moeten maar uitkijken naar een andere locatie…

Don Viona

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: