DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

20 mei , 2006

GENT – Hoofdrol in film voor flatbewoners.

Filed under: Uncategorized — donviona @ 3:56 pm

Kunstenaars onderzoeken aparte wereld in Scandinaviëstraat.
GENT – Op naar Scandinavië, staat er op hun T-shirts. Twee jonge Gentse kunstenaars, Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht, kozen de bewoners van twee appartements-gebouwen in de Scandinaviëstraat, als hoofdrolspelers voor een film, waarin ze feiten en fictie willen mengen.
Op naar Scandinavië is een van de vijf winnende projecten van de tweejaarlijkse wedstrijd Kunst in de buurt 2004. De Scandinaviëstraat is een zijstraat van de Afrikalaan, nabij de Dampoort. In die straat staan twee hoge, zeventien verdiepingen tellende woonblokken: residentie Zweden en residentie Finland. Er wonen mensen uit meer dan dertig landen, maar niemand uit Zweden of Finland. ,,Dat gebied langs de Afrikalaan is een zeer ongedefinieerde buurt”, zegt Sarah Moeremans. ,,Veel mensen kennen dat gebied alleen door het te zien van op de trein of door langs de Afrikalaan te rijden. De straten hebben daar allemaal namen van landen of werelddelen. De grootste straat is de Afrikalaan, de kleinste de Amerikalaan. Precies in die zone vind je ook de Culture Club , de hipste club van Europa. Maar dat zijn gescheiden werelden.
Wij raakten gefascineerd door die appartementsgebouwen, dat verticale dorp. Daar wonen naast Belgen veel mensen uit Afrikaanse landen, Turken, Bosniërs, Tsjetsjenen, Albaniërs.” Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht studeerden voor regisseur in Amsterdam. Hun werkveld lig nog goeddeels in Nederland, maar ze wonen weer in Gent. ,,Door in Amsterdam te wonen besef je pas hoezeer je verbonden bent met de stad waar je vandaan komt”, zegt Sarah Moeremans.
,,Wij zochten ook onze plek in de theaterwereld en kwamen uit bij faction-theater . We leenden dat begrip bij de literatuur. Dat betekent theater dat zowel feiten als fictie gebruikt.” In de Scandinaviëstraat plaatsen ze vanaf 30 mei een caravan. Vanuit die werkplek willen ze als ontdekkingsreizigers de buurt verkennen, alsof ze zich in een onbekende cultuur onderdompelen. Zweden-Finland,,In die complexen wonen ongeveer achthonderd mensen. Daar vormde zich een gemeenschap of een dorp met eigen wetten en een nieuwe cultuur. We willen allerlei activiteiten opzetten. Zo willen we een orkest samenstellen in dat dorp. We vonden al mensen die muziek spelen en allemaal uit een andere cultuur komen. Daar woont ook een leraar plastische opvoeding. Hij wil daaraan meewerken. Ook willen we een koffietentje openen in de caravan. Een voetbalmatch Zweden-Finland, maar wel met de bewoners in de rol van de Zweden en de Finnen, is al gepland.” Al die activiteiten en de ontmoetingen met de bewoners komen terecht in een film. Dat wordt een faction-film : de werkelijke bewoners en hun leven worden in een fictieve context geplaatst. De film wordt op 30 juni op groot scherm in de Scandinaviëstraat vertoond als sluitstuk van het project. Op 30 mei wordt de caravan vanaf de Dampoort in een soort optocht naar de Scandinaviëstraat gereden, waar de twee kunstenaars hun blijde intrede doen. (bron:Karel Van Keymeulen)

Reactie: “De Vikings” dus voor éénmaal in de positieve kijker, leuk idee voor de bewoners…want leuk wonen is anders..

Don Viona

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.