DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

15 september , 2006

GENT – Wondelgem – Schoorsteen wijkt voor bedrijven

Filed under: Uncategorized — donviona @ 9:20 am

– Nieuw leven voor zwaar vervuilde terreinen Lummerzheim
De oude fabriek van Lummerzheim, aan de Zeeschipstraat in Wondelgem en een van de zwaarst vervuilde sites van Gent, ruimt plaats voor een modern bedrijventerrein.
De Gentse projectontwikkelaar PSR heeft het hele terrein opgekocht en wil snel werk maken van de sanering. Onder ruime belangstelling werd gisteren de fabrieksschoorsteen omver getrokken. PSR deed het gisteren zonder springstof. Aan de schoorsteen werden twee stalen kabels bevestigd. Twee graafmachines trokken het bouwwerk rond de middag omver. Een luide knal, een stofwolk en dan niets meer. Al was er nog een graafmachine nodig om het laatste stukje van de toren neer te halen.
De schoorsteen deed tot in de jaren tachtig dienst als verbrandingsoven. Gerechtelijke diensten kwamen er regelmatig vals geld en in beslag genomen pornoblaadjes vernietigen. Tegen eind dit jaar zal er van de oude fabrieksgebouwen aan de Zeeschipstraat niets meer overblijven. Daarmee komt een einde aan meer dan 130 jaar industriële geschiedenis. Het bedrijf Lummerzheim produceerde op de site vanaf 1872 zwartsel, roofing, isolatiemateriaal en asfalt. Dat gebeurde onder meer op basis van teer. De jarenlange activiteiten hebben de bodem zwaar vervuild. ,,Ooit werkten bij Lummerzheim 250 mensen”, zegt André Annicq, gedelegeerd bestuurder van Lumco, een aannemersbedrijf voor dakwerken. ,,Lumco is de laatste activiteit die rest van het vroegere Lummerzheim. Er werken nog 25 mensen. Twee jaar geleden was het bedrijf op sterven na dood. Wij konden de zware kost voor de sanering van de terreinen niet dragen.” Op dat ogenblik kwam PSR op de proppen. Het Gentse bedrijf is gespecialiseerd in de herontwikkeling van verontreinigde terreinen. Het deed dat onder meer al met Acec-site aan Dok Noord. ,,
Wij nemen vervuilde sites – brownfields – over om ze te saneren en opnieuw in gereedheid te brengen voor vastgoedprojecten”, legt Joris Goossens, directeur van PSR uit. ,,De herinrichting van het 7,5 hectare grote terrein in Wondelgem zal 2,6 miljoen euro kosten. Er komt ruimte voor zowel grote, als kleinere bedrijfsgebouwen.” Een van die gebouwen zal ingenomen worden door Lumco, dat dankzij de overname door PSR kon blijven bestaan.
Schepen Daniël Termont (SP.A) maakt zich sterk dat het hele bedrijventerrein een paar honderd banen kan opleveren. ,,Het is bovendien al het zesde brownfield dat deze legislatuur gesaneerd wordt. Eerder waren er Trefil-Arbed, het Eilandje, La Floridienne, een stuk van de Rabotwijk en straks de Wondelgemse Meersen.” (bron:Dieter Herregodts)

Reactie: Dus eindelijk gaat het “stinkkot” dicht en weg… dus als je werkelijk wil kan alles ziet u wel…al is het raar dat dit pas kan in een verkiezings jaar meneer Daniel… maar goed…weg is weg, en banen zullen er altijd nodig zijn…

Don Viona

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.