DON VIONA – FIGHT FOR FREEDOM

21 juni , 2007

ROYALTY – PRINS FILIP IN CHINA 20 / 06 /07

We verzamelen in een apart zaaltje van het China World Hotel, terwijl een zaal verderop de officiële receptie voor de Belgische delegatie van start gaat waar wij niet ‘welcome’ zijn..
De prinses komt als eerste binnen, en begint na de kennismaking meteen honderduit te vertellen over haar China-ervaringen. Haar souplesse spreekt boekdelen. Prins Filip komt wat achter, en mengt zich in een ander groepje. Een schril contrast met de prinses. Hij lijkt nog minder op zijn gemak dan gewoonlijk.
Het gesprek zelf tussen de prins en de journalisten komt niet op gang. Tot hij van een collega de vraag krijgt voorgeschoteld wat hij nu precies bedoelt met zijn speech.

Bedremmeld geeft hij zijn antwoord (dat vlotter leest dan dan het eruit kwam): ”Beschouw mijn speech als een kunstwerk dat niet af is.” klinkt het bijna verontschuldigend. ”Er moet nog aan gewerkt worden. Ik wil op de eerste plaats mijn ideeën delen met deze mensen zonder enige bijbedoeling. Ik heb geen kritiek of advies aan het adres van de Chinezen.”
Of de prins een voorbeeld kan geven van “een innovatie die niet zo menselijk van gelaat is”, vraag ik hem. Hij ontwijkt de vraag, zegt dat hij alles positief bedoelt, en begint een uitleg over onze sociale zekerheid, onze uitstekende ziekenhuizen, ons hoog opgeleid personeel en de farmaceutische industrie die daarop haar producten baseert. De verwarring bij ons wordt er niet minder op, integendeel. Hij slaagt er niet in een behoorlijke uitleg te geven. Het zal ongetwijfeld de vermoeidheid zijn.
Op de receptie achteraf is het Boudewijn, de man van het paleis, die ons helpt om het allemaal te begrijpen: “Deze speech moet je zien als een soort Modern Times van Charlie Chaplin, maar dan voor de 21e eeuw. Het is de uiting van een prins die iets wil aanraken, zonder het uit te diepen. Deze man moet boven het gewoel staan. Wat jullie hier te zien krijgen is een kroonprins die gegroeid is en matuur is geworden.

Reactie : Life begins at 47. Zoveel is duidelijk.

Don Viona

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.